Cum se îngrijesc bulbii de lalele – plantare și înmulțire

20
Cum se îngrijesc bulbii de lalele – plantare și înmulțire

Lalelele sunt speciale – întreabă orice grădinar care crește aceste flori strălucitoare și frumoase. De aceea, nu este o surpriză faptul că cerințele de îngrijire pentru bulbIi de lalele sunt diferite decât pentru alți bulbi de primăvară.

Există peste 150 de specii diferite de lalele, fiecare cu farmecele sale. Multe sunt perene, iar bulbii pot fi recoltați în fiecare an. Dezgroparea bulbilor de lalele înseamnă păstrarea bulbilor de lalele până când le putem replanta. Dacă doriți să aflați despre depozitarea bulbilor și despre cum să vindecați bulbii de lalele, am pregătit mai jos un articol care să vă răspundă la toate întrebările.

Trebuie să dezgropați bulbii?

Nicio lege nu impune grădinarilor să dezgroape bulbii în fiecare an sau chiar deloc. De fapt, majoritatea bulbilor preferă să rămână în pământ și, lăsați la locul lor, să reînflorească anul următor. Grădinarii dezgropă bulbii de lalele numai atunci când plantele par mai puțin viguroase și oferă mai puține flori, ceea ce poate indica supraaglomerarea.

Dacă simțiți că lalelele dvs. nu se descurcă la fel de bine ca anul trecut, dezgropați-le. Dar înainte de a face acest lucru, aflați când să dezgropați lalele. Este mai bine să nu dezgropați deloc bulbii, decât să îi dezgropați la momentul nepotrivit.

Când săpăm lalele?

Când săpați lalelele este la fel de important ca și cum le-ați dezgropa. Săpatul prematur le poate ucide. Dacă doriți să dezgropați bulbi de lalele, nu vă grăbiți. Chiar și atunci când obervați că plantele își pierd atracția vizuală odată ce florile încep să se estompeze, nu scoateți încă lopata. Lalelele înfloresc primăvara și, până la începutul verii, florile lor strălucitoare se ofilesc. Puteți merge mai departe și înfrânge florile inestetice, prin tăiere, dar așteptați până când frunzele se îngălbenesc pentru a dezgropa bulbii.

Un bulb de lalea conține nu numai planta minusculă, ci și toată nutriția de care are nevoie planta pentru a o face să treacă iarna și să înflorească în primăvara următoare. Odată ce planta termină de înflorit, își folosesc frunzele și rădăcinile pentru a aduna substanțele nutritive și pentru a umple recipientele de depozitare cu provizii. Săparea bulbului prea devreme înseamnă că plantele nu vor fi avut șansa să-și completeze resursele nutritive. Scoateți bulbii numai când vedeți frunzele plantelor îngălbenind și ofilindu-se.

Dezgroparea și întărirea bulbilor

Aveți grijă când dezgropați bulbii. Folosiți o mistrie de mână pentru a săpa o șanț adânc de aproximativ 8 cm (maxim 20 cm) adânc în jurul plantei. Faceți șanțul cu câțiva centimetri mai mare decât planta pentru a preveni rănirea bulbilor. Cu degetele, ridicați becurile și îndepărtați murdăria, apoi îndepărtați frunzele moarte cu o foarfecă sau o tăietoare.

Vindecarea bulbilor acestor plante nu este una dificilă. Dacă doriți să învățați cum să vindecați bulbii, umpleți pur și simplu o cutie sau un recipient de plastic cu nisip sau turbă. Apăsați fiecare bulb în material până când aproximativ trei sferturi din acesta se află sub suprafață. Nu lăsați bulbii să se atingă între ei și nu adăugați apă.

Așezați cutia într-o zonă cu o temperatură cuprinsă între 60 și 66 de grade Fahrenheit (15 până la 18 C.). Puteți utiliza o zonă protejată în aer liber sau raftul inferior al frigiderului. Cheia este să nu permiteți mult soare în zona în care depozitați bulbii frumoaselor flori. Lăsați cutia în zona rece până toamna. Așa se vindecă bulbii de lalele.

Toamna, separați bulbii, dacă este necesar, și plantați-i într-un pat îmbogățit cu compost organic înainte de primul îngheț. Udă-le regulat până ajunge sosirea iernii și rămân în stare latentă.

În România există și un festival dedicat acestor minunate flori, numit Simfonia Lalelelor, un festival dendro-floricol care se desfășoară în municipiul Pitești în fiecare an, începând cu anul 1978.