Cum stăm cu ploile de mai – Prognoza meteo pe 4 săptămâni

3

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat vineri estimările privind temperatura aerului și cantitățile de precipitații pentru următoarele săptămâni, până pe 19 mai.

Astfel, pentru săptămâna 22-29 aprilie, meteorologii estimează că temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval, mai ales în regiunile vestice și nord-vestice. Excepție vor face zonele din extremitatea de sud-est a țării, unde valorile termice vor fi apropiate de cele normale, Cantitățile de precipitații vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zona Carpaților Meridionali și în zona sub-montană din regiunile sudice.

În schimb, în săptămâna 29 aprilie-5 mai, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, iar cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

În săptămâna 5-12 mai, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Meteorologii apreciază că regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Și în săptămâna 12-19 mai, mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi, de asemenea, în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.