Cum va arăta noul sistem de irigații din România

541

Ovidiu Ghinea discută miercuri seara, în cadrul emisiunii Agricultura la Raport, de la postul de televiziune Agro TV, cu Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în cadrul MADR.

Cea mai mare problemă a sistemului agricol de la noi din țară o reprezintă irigațiile. Imediat după Revoluție s-a pornit o adevărată furie împotriva a tot ceea ce însemna hidranți, țevi sau canale de alimentare cu apă. Și astfel s-a ajuns ca românii să-și paveze curțile cu dale de la sistemul de irigații sau să folosească țevile de aluminiu furate din același loc pentru a-și ridica solarii.

 

Acum, când observăm că natura parcă se răzbună pentru răul ce l-am făcut, am descoperit că irigaţiile sunt vitale pentru o agricultură performantă. Lipsa unui astfel de sistem costă enorm țara noastră fiindcă anual se ajunge ca sute de mii de hectare să fie afectate de secetă, iar statul român alocă fonduri, drept despăgubire, pentru cei care le lucrează. În loc să aducem plus valoare, nu facem altceva decât să ne furăm singuri căciula.
În această seară, Ovidiu Ghinea îl are ca invitat în cadrul emisiunii Agricultura la Raport pe Daniel Botănoiu. Fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, acesta a explicat telespectatorilor cum va arăta sistemul de irigații din România.
“Nu există al factor de producție mai important decât apa. În lipsă ei, nu poți obține rezultate. În prezent există o lege care va trebui să ne ajute, astfel încât să putem reface sistemul național de irigații. Această investiție va fi făcută din bugetul de stat și se va derula pe etape. Infrastructura principală de acum va trebui decolmatată, iar stațiile de pompare vor fi retehnologizate pentru că utilajele actuale sunt învechite și consumă foarte mult”, a explicat Daniel Botănoiu.

 

Fostul secretar a explicat că românii plătesc preț dublu pentru irigații. “Agricultorii folosesc o mie de tone de apă, dar plătesc două mii. Asta pentru că a doua tonă se pierde pe drum. Sunt pierderi foarte mari”.
În ceea ce privește canalul Siret-Bărăgan, Daniel Botănoiu a anunțat că acesta nu reprezintă o prioritate. “Deocamdata trebuie să reabilităm ceea ce avem acum, să ne bazăm pe infrastructura veche, care trebuie decolmatată și reutilată la nivelul vremurilor noastre. Ideal este să putem iriga o suprafață agricolă cât mai mare. Ar fi bine să putem facem și Canalul Siret – Bărăgan, dar asta se va întâmpla mai târziu. Acum nu este o prioritate pentru România”, a declarat fostul oficial al MADR.