Cum va fi vremea in urmatoarele doua saptamani

474

Vremea va rămâne geroasă. Intervale cu ninsori consistente vor fi semnalate după 11 ianuari.

Vremea va continua să fie geroasă în majoritatea regiunilor pe durata următoarelor două săptămâni, în special în Dobrogea, Oltenia, Muntenia și în zonele montane, în timp ce ninsorile vor predomina în anumite intervale după 11 – 12 ianuarie, potrivit prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 9 – 22 ianuarie, dată luni publicității.

În Banat, în prima săptămână din intervalul de prognoză, temperatura aerului va fi, în general, în creștere. Valorile termice se vor menține, totuși, sub limita de ger în cursul nopților și al dimineților, până în jurul datei de 13 ianuarie, apoi vor fi apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu o nouă scădere, în ultima zi. În medie, maximele se vor încadra între—9 și 3 — 4 grade Celsius, iar minimele între—17 și—3 grade. În săptămâna a doua, tendința temperaturii va fi de scădere ușoară și treptată, așa încât regimul termic se va situa din nou sub cel obișnuit. Vor fi valori maxime între—3 și—1 grad și minime între—9 și-7 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în perioada 12-19 ianuarie.

În zona Crișanei, temperatura aerului va avea, în general, valori, atât diurne, cât și nocturne, sub cele climatologic specifice perioadei. În prima săptămână din intervalul de prognoză, valorile termice se vor menține cu mult sub cele ce ar fi obișnuit să se înregistreze la începutul celei de-a doua decade a lunii ianuarie. În medie, maximele se vor încadra între—9 și 3 grade, iar minimele între—17 și—3 grade. În săptămâna a doua, tendința temperaturii va fi de staționaritate, cu minime, în medie, de la—9 la—8 grade și o medie a maximelor pe regiune între—3 și—1 grad. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în mod special în perioada 11-18 ianuarie.

În Transilvania, temperatura aerului va avea valori, atât diurne, cât și nocturne, în marea lor majoritate sub cele specifice perioadei. În primele două zile, valorile diurne vor fi foarte scăzute, ulterior până în data de 13 ianuarie acestea consemnând o creștere. După această dată, temperaturile vor scădea din nou, maximele fiind cuprinse, în medie, între—13 și—1 grad. De asemenea, valorile nocturne vor fi și mai scăzute decât cele de până acum, în noaptea de 9 spre 10 ianuarie, apoi vor crește, însă în cea mai mare parte a intervalului se vor menține sub limita de ger. În medie regională, vor fi minime cuprinse între—23 și—5 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, temperatura aerului din cursul zilelor, în general în scădere ușoară și treptată, va avea maxime cuprinse, în medie, între—5 și—3 grade și minime între—14 și—11 grade. Condiții de precipitații vor fi în cea mai mare parte a timpului, cu o probabilitate mai ridicată în perioadele 11-15 ianuarie și 16-19 ianuarie.

În Maramureș, vremea va fi cu mult mai rece decât în mod obișnuit, iar cele mai mici valori se vor înregistra în primele 3 — 4 zile din intervalul de prognoză. În prima săptămână, în medie, maximele se vor încadra între—11 și 1 grad, iar minimele între—19 și—3 grade la minime. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, tendința temperaturii aerului va fi, în general, staționară, astfel că maximele vor fi cuprinse între—5 și—3 grade, iar minimele în jurul a—10 grade, în medie regională. Vor fi precipitații în cea mai mare parte a intervalului, cu probabilitate mai ridicată de semnalare după 12 ianuarie.

Meteorologii semnalează că, în Moldova, temperatura aerului va fi în general în creștere în prima parte a intervalului și apoi ușor variabilă, menținându-se însă sub normalul climatologic. În prima săptămână din intervalul de prognoză se vor înregistra maxime cuprinse între—13 și un grad, respectiv minime între—16 și—4 grade. Pe durata celei de-a doua săptămâni, media regională va consta în maxime cuprinse între—5 și—3 grade și minime între—12 și—9 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în cea mai mare parte a timpului.

În Dobrogea, până în 13-14 ianuarie, temperatura aerului va fi în creștere, pornind de la valori foarte scăzute, cu ger în primele două zile și două nopți. În prima săptămână, în medie, maximele se vor încadra între—12 și 3 grade, iar minimele între—14 și un grad Celsius. În cea de-a doua săptămână, vremea va fi rece, îndeosebi în cursul zilelor. Tendința temperaturii aerului, la valorile diurne, va fi de scădere în primele zile, apoi de creștere, dar ușoară, iar la cele nocturne de creștere în prima zi, apoi în general de scădere. Media regională va consta în maxime cuprinse între—3 și 0 grade și minime între—7 și—5 grade. În intervalul analizat vor fi condiții de precipitații în cea mai mare parte a timpului.

În Muntenia, doar în după-amiaza zilelor de 13 și 14 ianuarie și în dimineața de 14 ianuarie regimul termic va fi apropiat de cel normal la aceste date. În restul timpului, vremea va fi cu mult mai rece decât în mod obișnuit. În prima săptămână, valorile diurne vor fi în creștere până în ultima zi, când vor marca o scădere, iar cele nocturne vor scădea la începutul și sfârșitul intervalului, iar în rest vor crește. În medie, pe regiune, se vor înregistra maxime între—12 și 2 grade Celsius, respectiv minime între—20 și—3 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, temperatura aerului va fi relativ staționară și, în medie, maximele se vor încadra—4 și—2 grade, iar minimele între—11 și—7 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în perioadele 10-12 ianuarie, 13-15 și 16-19 ianuarie.

În Oltenia, primele două zile și două nopți vor fi geroase. Doar în dimineața și în după-amiaza zilei de 14 ianuarie regimul termic va fi apropiat de cel climatologic specific perioadei. În restul timpului, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit, chiar deosebit de rece până la mijlocul primei săptămâni. În această primă parte a intervalului, vor fi valori medii ale maximelor cuprinse între—11 și 1 grad Celsius și ale minimelor între—20 și—3 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, maximele vor fi de la—2 la—1 grad, iar minimele se vor situa între—11 și—7 grade. Vor fi condiții de precipitații în cea mai mare parte a timpului, cu probabilitate mai mare de semnalare în perioadele 10-12 ianuarie, 13-14 și 16-19 ianuarie.

La munte, valorile termice vor crește până în ziua de 13 ianuarie, apoi nu se vor modifica semnificativ. Va fi ger în majoritatea nopților, dar și pe parcursul primelor trei zile. În prima săptămână vor fi valori maxime cuprinse în medie între—18 și—2 grade și minime între—22 și—8 grade. În săptămâna a doua, regimul termic, relativ staționar, va fi caracterizat de maxime cuprinse în medie între—7 și—5 grade, respectiv minime în jur de—11 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată începând cu data de 10 ianuarie.

Estimările publicate de Administrația Națională de Meteorologie sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.