Cutremur în Turcia de peste 7 grade Richter! România trimite echipe de intervenție!

1

Două cutremure devastatoare au lovit Turcia și SIria în noaptea de duminică spre luni, provocând sute de morți și răniți, transmit agenţiile AFP, DPA şi Reuters, citate de AGERPRES.

Potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), un prim seism, cu magnitudinea 7,8 grade Richter, s-a produs la ora locală 4,17 (1,17 GMT), la o adâncime de circa 18 kilometri, şi a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria.

Un alt cutremur, cu magnitudinea 6,7 grade Richter, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4,28 (1,28 GMT), la o adâncime de aproximativ 9 kilometri, a mai anunțat USGS.

Din primele evaluări, în Turcia, cel puţin 76 de persoane au murit, iar alte 440 de persoane au fost rănite, operaţiunile de căutare şi salvare fiind în curs de desfăşurare, a anunţat Agenţia pentru Protecţie Civilă din Turcia (AFAD).

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a scris pe Twitter că în cadrul operaţiunilor au fost mobilizate echipe de intervenţie din toată ţara. „„Sperăm că vom trece împreună peste acest dezastru cât mai curând posibil şi cu cele mai mici pagube”, a adăugat şeful statului.

La rândul său, ministrul turc de interne, Suleyman Soylu, a declarat că mai multe provincii sunt afectate, numeroase clădiri s-au prăbuşit şi a fost solicitat ajutor internaţional.

În Siria, cel puţin 200 de persoane au murit şi alte peste 600 au fost rănite, a anunţat, luni, un reprezentant oficial la televiziunea de stat. „Bilanţul cutremurului se ridică la 237 de morţi şi 639 de răniţi”, a spus Ahmed Damiriyye, reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Siria.

În urma celor două cutremure, au fost înregistrate cel puţin 42 de replici, a anunțat Agenţia pentru Protecţie Civilă din Turcia (AFAD). Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.

În baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de Guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecţie Civilă după cutremurele din noaptea trecută, Guvernul României a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU.

Hotărârea a fost luată într-o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocată de premierul Nicolae Ciucă la propunerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în urma consultării cu preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Turcia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută.

„Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin. România continuă să-şi onoreze angajamentele internaţionale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situaţii majore de urgenţă”, se arată în comunicatul Guvernului.