DACA ARDETI LEMNE SI V-A RAMAS CENUSA, ACUM ESTE CEL MAI BUN MOMENT SA O FOLOSITI

574

Cenușa de lemn poate fi un adaos util și ieftin pentru solul din gradina Dumneavoastră. Este naturală și ușor de obținut, iar atunci când este folosită corect poate modifica ușor pH-ul solului, prin reducerea acidității.

Cenusa obtinuta in urma arderii lemnului poate fi adaugata la amestecul pentru compost sau poate fi amestecata separat in sol, pentru imbogatirea acestuia cu minerale, mai ales pentru plantele care prefera un sol usor alcalin.

Efectul principal al imbogatirii solului cu cenusa de lemn este cresterea pH-ul solului. Din acest motiv este recomandat sa testați pamantul din gradină inainte ca sa o adăugați. Cele mai multe legume prefera un pH de 6,5, iar adaosul de cenusa in exces poate creste pH-ul peste 7. Daca legumele sunt afectate de hernia radacinilor, pH-ul poate fi crescut pana la 7,5 in zonele afectate pentru a inhiba aparitia bolii ce afecteaza mai ales legumele radacinoase.

Cenusa de lemn contine si minerale importante pentru plante: potasiu, fosfor si calciu. In cantitati mai mici, in functie de natura lemnului, cenusa poate contine fier, magneziu si sulf.

Pentru modificarea rapida a pH-ului solului, se recomanda folosirea de var stins. Cenusa are acelasi efect, insa acesta este atins dupa imprastierea unei cantitati duble de cenusa fata de var.

Cel mai bun moment pentru amestecarea cenusii in pamantul din gradina este toamna tarzie, atunci cand plantele au iesit din starea activa. In acest fel, substantele ce ar putea fi nocive primavara au timp sa se absoarba bine in sol.

Puteți amesteca cenusa folosind o grebla, iar concentratia ideala este de 50-70 g pe metru patrat. Este recomandata curatarea cenusii de elementele care nu au ars complet, praful este partea cea mai utila in gradina.

Deoarece legumele prefera un sol mai alcalin ca pomii fructiferi, cenusa de lemn are efectele cele mai benefice in gradina de legume. Legumele radacinoase, alaturi de cele cultivate pentru frunzele verzi sunt ajutate cel mai mult de adaosul de cenusa in sol. Rosiile si pepenii cresc mai bine atunci cand solul a fost imbogatit cu cenusa de lemn.

Evitați tratarea solului cu cenusa langa radacinile unor conifere si nu adăugați cenusa niciodata in zonele in care urmeaza sa cultivi cartofi sau mure in primavara urmatoare.

De menționat că, beneficiile oferite de cenusa sunt valabila doar atunci cand este “curata”, cand nu s-au folosit substante chimice inflamabile la pornirea focului sau nu au fost arse trunchiuri de copaci tratate cu diverse substante chimice.