DACA NU ATI FACUT-O INCA, IATA CATEVA REGULI SIMPLE PENTRU REUSITA VOPSIRII OUALOR DE PASTE

693

Înainte de toate trebuie să alegi ouăle. Atunci când mergi la cumpăraturi, ai două variante: albe sau roșiatice! Foarte indicate pentru vopsit ouăle albe, pentru că pe acestea se prinde cel mai bine culoarea. Foarte bune sunt și cele cu coajă gălbuie (crem), culoarea specifică ouălor de casă, ouă care, pe lângă un aspect estetic final deosebit, au calități nutritive și gust mult superioare celor din comerț.
Degresarea este obligatorie! Dacă nu  știați încă, ouăle sunt acoperite cu un strat natural extrem de subțire de grăsime care, fie împiedică vopseaua să se atașeze de coaja oului, fie lasă pete inestetice pe oul vopsit. Spălați cu apă călduță, folosind un burete nou și puțin detergent  de vase înainte de a le pune la fiert.

Atunci când puneți ouăle la fiert, ele trebuie sa fie la temperatura camerei și așezate într-o cratiță în care punem apa rece. Se adaugă puțină sare și câteva linguri de oțet. Ouăle trebuie să fiarbă la foc mic, timpul de fierbere fiind de aproximativ șase minute după ce apa fierbe.  Nu fierbeți niciodată ouăle direct în vopsea!   Pentru prepararea vopselei, fierbi apa, în care adaugi două linguri de oțet, adaugi praful sau soluția lichidă și oprești focul; abia apoi adaugi ouăle pe care le lași aproximativ cinci minute, în funcție de fiecare vopsea în parte. Există vopsele lichide care se dizolvă direct în apa rece, fără a necesita fierbere.
Dacă nu vrei să utilizezi vopsele sintetice, atunci mergi pe metode străvechi de vopsire (plantele se fierb bine și se lasă la macerat câteva ore) astfel:

galben – maroniu: folosiți coji de ceapă
verde: urzici și spanac 
verde-galbui – planta de drobuș
bej: muguri de plop ori de nuc
roșu: frunze de măr salbatic, bucăți de sfeclă.

Dacă nu vrei ca ouăle să fie în culori uni, atunci poți aplica metodele bunicii pentru a le crea diverse modele astfel:
– frunze de leuștean, pătrunjel și orice frunză care are un model frumos; pe acestea le lipesti pe oul nevopsit, iar apoi introduci oul în tifon sau o bucată de ciorap de damă, îi legi la capete; abia apoi introduci oul în vopsea;
– poți sa achiziționezi hârtie creponată pentru a transforma ouăle într-un fascinant val de culori; se utilizează la fel ca în cazul frunzelor: se taie hârtia, se leagă și apoi se introduce in apă fierbinte);
Poți picta ouăle, folosind vopsele speciale. Pentru ca ouăle sa fie strălucitoare, ultimul pas în vopsirea lor este luciul, pe care îl aplici cu un disc de bumbac (vată)  imediat ce le-ai scos din vopsea, folosind fie ulei de floarea soarelui, fie puțină untură.