Dacă vreți fonduri europene, accesați-le în următorii doi ani! Sfaturi de milioane de la consultanți

20
Dacă vreți fonduri europene, accesați-le în următorii doi ani! Sfaturi de milioane de la consultanți

Vreți să accesați fonduri europene? Grăbiți-vă! Acesta este sfatul consultantului Marian Vișu-Iliescu pentru fermierii români. În cadrul emsiunii ”Agricultura la Raport”, acesta a explicat că, începând cu viitorul exercițiu financiar, procentul de finanțare pentru proiectele europene, care poate ajunge în prezent până la 90%, se va diminua. Așadar, fermierii care nu vor să fie nevoiți să scoată mai mulți bani din propriile buzunare vor trebui să depună proiectele în următorii doi ani.

”Vreau să le dau un sfat gratuit tuturor celor care ne urmăresc, pentru că AGRO TV a dat întotdeauna sfaturi bune. Toți cei care doriți să accesați fonduri europene, ocupați-vă de asta în acești doi ani de tranziție. Feelingul meu, ca urmare atât a științei, cât și a unor informații, este că probabil nu se va mai ajunge vreodată la procentul de 90% fonduri europene cu 10% bani proprii. Acest procent putem să-l mai atingem în acești doi ani de tranziție. Bine ar fi să luăm decizia ca în 2021 și 2022 să accesăm, în condițiile cele mai favorabile”, a precizat consultantul Marian Vișu-Iliescu pentru AGRO TV.

”Vreau să confirm ce a spus colegul nostru. Așa este și trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Ați avut un invitat care a spus-o pe înțelesul tuturor: se pare că în exercițiul financiar următor, nu numai pentru România, ci pentru toate statele membre, valoare finanțării se va ridica la maxim 70%. Ceea ce avem acum, un maxim de 90%, este bine să fructificăm în acești doi ani de tranziție. În noul PNS, se pare că și acești 70% se vor duce doar către formele gen cooperativă, grup de producători, iar aici eu cred că este o formă de stimulare a asocierii”, a adăugat Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

În completarea celor doi a venit și Gabriela Fekete, care i-a sfătuit pe fermieri să înceapă demersurile pentru intabularea terenurilor și trecerea lor în proprietate personală, pentru a putea beneficia de punctaje cât mai bune în proiectele pentru accesarea fondurilor europene.

”Ar trebui, de asemenea, să facem demersurile pentru intabularea terenurilor și trecerea lor în proprietate. Să luăm în considerare faptul că se punctează în plus dacă terenul este în proprietate, iar dacă este în arendă, trebuie să fie arendat pe o perioadă de minim 10 ani, iar proprietarii foarte greu dau pe o perioadă atât de lungă. Așadar, ar fi bine să facem aceste demersuri pentru a putea planta plantațiile pomicole”, a subliniat consultantul Gabriela Fekete.