Daea cere să ținem cont de realitate: „România are cel mai scăzut nivel!”

5

Nimeni nu poate contesta faptul că România se află în coada listei în UE în privința nivelului de utilizare a produselor fitosanitare, astfel că noul Regulament privind Utilizarea Sustenabilă a Pesticidelor (SUR) trebuie să țină cont de o astfel de realitate, a fost poziția pe care a susținut-o, luni, ministrul Petre Daea, în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit de la Bruxelles.

„România susține, în principiu, obiectivul de reducere a pesticidelor la nivelul UE, dar nu putem fi de acord cu stabilirea unor ținte generale de reducere care nu țin cont de realitatea din statele membre, unde România are cel mai scăzut nivel de utilizare, cu mult sub media europeană. Să nu ne grăbim a avansa propuneri nerealiste! De aceea, trebuie să vedem clar ce putem face și pentru ce facem, unde ne aflăm și ce ne propunem, până când și cu ce efect asupra securității alimentare”, a declarat Petre Daea.

Oficialul român a subliniat că, în contextul crizelor cu care ne confruntăm deja sau vor putea apărea în viitor, trebuie să fim atenți în perspectiva asigurării hranei. De aceea, „România cere Comisiei Europene o abordare prudentă”, a mai spus Daea.

„Continuarea discuțiilor depinde de receptivitatea Comisiei Europene la nevoile expuse de statele membre și de completarea evaluării de impact care să ia în considerare dimensiunea pierderilor cumulative la nivel de producție agricolă. În lipsa alternativelor, nu putem să continuăm fără a asigura fermierilor instrumentele necesare pentru a face față dușmanilor naturali ai plantelor care afectează randamentele și calitatea produselor, reducând astfel oferta cu implicații privind siguranța alimentară”, a subliniat Petre Daea.