Daea, despre despăgubirile pentru secetă – Când se dau banii și ce se întâmplă cu pagubele la porumb și floarea-soarelui

10

O veste bună și una mai puțin bună de la ministrul Daea pentru fermierii care așteaptă cu sufletul la gură despăgubirile pentru secetă promise de Guvern: pentru culturile însămânţate în toamna anului trecut, despăgubirile vor fi plătite fermierilor până la sfârşitul acestui an, însă pentru culturile de porumb și floarea-soarelui, înființate în primăvară, fermierii mai au de așteptat până când va fi încheiată evaluarea și va fi luată vreo decizie în această privință, informează AGERPRES.

„Am elaborat şi am pus în mişcare un act normativ pentru despăgubirea la culturile agricole care au fost semănate în toamna anului agricol 2021. Am prevăzut o sumă importantă în bugetul Ministerului Agriculturii, cu aprobarea Guvernului, validată prin rectificare bugetară, în aşa fel încât să dăm până la sfârşitul anului despăgubirile la culturile semănate în toamnă. Fermierii vor primi banii, până la finele acestui an, doar pentru culturile care au fost semănate în toamnă. Pe de altă parte, acum facem inventarierea suprafeţelor calamitate la culturile de primăvară, la porumb şi la floarea-soarelui. Trebuie să vedem care este suprafaţa, gradul de afectare, evaluăm şi decidem în funcţie de situaţia dată”, a declarat Petre Daea.

El a subliniat că în viitor bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale va trebui să fie degrevat de alocarea unor sume considerabile pentru despăgubiri, precizând că în acest scop a prevăzut în Planul Naţional Strategic (PNS) crearea unei structuri pentru gestionarea acestor situaţii survenite în urma unor fenomene meteorologice extreme.

„Văzând situaţiile acestea foarte aprige şi foarte grele pentru fermieri, dar şi din punct de vedere al gestionării din partea Guvernului, pentru că nu este uşor să gestionezi un fenomen de genul acesta care afectează fiecare fermier din România şi să cuantifici exact care sunt pierderile, am proiectat prin Planul Naţional Strategic un mod de susţinere a riscului, creând şi o structură care se va ocupa de gestionarea acestor fenomene. Ministerul Agriculturii trebuie să iasă din jocul acesta al analizei calamităţilor, să fie degrevat bugetul şi să fie degrevată şi autoritatea statului în determinarea pierderilor pur şi simplu. O să fie o structură de sine stătătoare care constată pierderile, dar care poate să şi gestioneze decontarea efectelor înregistrate în urma fenomenelor naturale. Fondul care va fi creat se alimentează din trei surse principale: din contribuţia fermierilor, până la 3% din plăţile directe, dintr-o alocare bugetară din partea statului şi dintr-o alocare specială din partea Comisiei Europene, prin Planul Naţional Strategic. Acest concept este stabilit în PNS. Am stabilit printr-un ordin al ministrului un grup de lucru care se va ocupa de realizarea acestei structuri”, a transmis Petre Daea.