România va fi protejată prin decizia Comisiei Europene de stopare a importurilor de cereale din Ucraina şi va primi suma cuvenită pentru compensarea fermierilor, indiferent dacă cele patru ţări ridică sau nu măsurile pe care le-au luat unilateral, a declarat, miercuri, ministrul agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă susținută la o zi după ce a participat la Consiliul AgriFish de la Luxemburg.
„Comisia a stabilit aşa: se interzice importul de produse din Ucraina la următoarele: la grâu, la porumb, la floarea-soarelui, la rapiţă şi apoi şi la uleiul de floare-soarelui. Aceasta a fost concluzia la care a ajuns Comisia, analizând propunerile noastre, solicitările noastre, şi interpretând din punct de vedere juridic deciziile pe care le pot lua în condiţiile permise de Regulamentul European 870, care a instituit aceste norme de liberalizare, norme care îşi au originea în acordul de asociere semnat de către Uniunea Europeană şi parafat de către toate ţările membre, acord de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina”, a precizat Petre Daea.
Șeful MADR a relatat și discuția purtată prin videoconferință, înainte de Consiliul AfriFish, de vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, cu miniștri agriculturii din cele cinci țări afectate de importurile de cereale ucrainene.
„Domnia sa (…) a spus foarte clar: sunt două situații în care România trebuie să fie acoperită de decizii ale Comisiei și de aceea vă rog pe toți să renunțați la o asemenea măsură (de interzicere a importurilor de cereale din Ucraina – n.r.), dacă doriți să vă dăm sprijinul (…). România trebuie ajutată și, în condițiile în care nu renunțați, României îi dăm un alt statut, și anume o protejăm noi prin decizia Comisiei și trimitem banii imediat României”, a relatat Petre Daea.
Ministrul agriculturii a precizat că România aşteaptă oprirea importului să se facă prin decizia Comisiei Europene, singura care este responsabilă în domeniu.
„Se pune întrebarea ce a câştigat România? Da, România a câştigat răspunsul dat de Comisie – şi aşteptăm decizia ca această oprire a importului să se facă prin act de către Comisia Europeană, care este responsabilă în domeniu – şi, al doilea, să primească imediat suma necesară care îi revine din repartizarea banilor, din cei 100 de milioane euro. Dacă astăzi şi mâine celelalte ţări nu renunţă, România este protejată de decizia Comisiei prin care se instituie interzicerea importului pe teritoriul României până pe data de 5 iunie. De ce până pe data de 5 iunie? Pentru că până atunci îşi are valabilitatea Regulamentul 870 care trebuie modificat şi la care vom lucra şi vom dialoga în interiorul Uniunii Europene cu ţările interesate – şi spun încă o dată cu ţările care sunt afectate –, dar în dialog instituţional cu Comisia Europeană, în aşa fel încât să putem proiecta şi un drum mai lung de acţiune comună şi instituirea unor reguli comune pentru protejarea pieţei de importurile din Ucraina”, a explicat Petre Daea.
Reamintim că, miercuri, ministrul polonez al dezvoltării, Waldemar Buda, a anunțat că Polonia va menţine „cu siguranță” embargoul asupra importurilor de cereale ucrainene, cel puţin până la finalul anului. O decizie similară este luată în considerare și de Ungaria și alte state membre din Europa de Est, a afirmat, marți, la rândul său, și ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy.