Date de ULTIMĂ ORĂ de pe piața cerealelor – Prețul porumbului în Portul Constanța

2

Pe final de an, piața cerealelor pare în așteptarea unor evenimente majore care să ”zguduie” bursele. Momentan, majoritatea prețurilor sunt staționare, însă specialiștii estimează că lucrurile s-ar putea schimba în primele luni ale anului viitor.

Prețul porumbului rămâne stabil în Portul Constanța, la același nivel cu care s-au obișnuit fermierii în ultimele săptămâni.

”Porumbul este staționar, nu pentru că ar fi niște probleme pe undeva, ci din simplul fapt că logistica încă penalizează. Aceleași povești, aceleași știri pe care le știm cu toții: logistica americană penalizată în Canalul Panama, logistica braziliană în Santos și Paranagua, unde sunt aglomerații foarte mari de nave, dar și în zona Ucrainei, în canale, pentru că Rusia bombardează în continuare Reni și Ismail. (…) Porumbul rămâne stabil, pe același palier de preț, 187-188 euro/tonă”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piața cerealelor, la Digi24.

În ceea ce privește orzul, licitațiile din ultima vreme nu au creat un impact în ceea ce privește prețul, care a rămas la un nivel scăzut.

”Orzul își menține aceeași traiectorie latentă. Înregistrăm o licitație care va fi săptămâna viitoare în Iordania, pentru 120.000 de tone de orz. Nu vedem foarte multe scântei acolo, cum nu am văzut nici în Tunisia, care a achiziționat orz, iar prețul a fost extrem de scăzut”, a mai explicat Cezar Gheorghe.

Potrivit specialistului, prețul orzului în Portul Constanța se află azi în jurul valorii de 175-177 euro/tonă.