DE CE AU ELVETIENII IN ACEST WEEKEND UN REFERENDUM DESPRE COARNELE VACILOR

355

După opt ​​ani de campanie, Elvetia este in sfarsit hotarata sa voteze in aceasta duminica cu privire la problema coarnelor vacilor (si caprelor).

Dacă doriți să vedeți dovezi directe ale democrației elvețiene, căutați doar povestea fermierului Armin Capaul. Un fenomen mediatic al unui singur om. Capaul în vârstă de 67 de ani, este aproape singur responsabil de faptul că milioane de alegători elvețieni se vor prezenta în acest weekend la vot cu privire la chestiunea dacă fermierii elvețieni care nu taie coarnele vacilor și caprelor ar trebui să primeasca subvenții pentru acoperirea costurilor suplimentare asociate.

Campania de lungă durată a fermierului a început în 2010, printr-o scrisoare către Oficiul Federal al Agriculturii. Pentru ca nu a existat nicio reactie din partea autorităților, el a lansat o inițiativă populară în 2014 și a strâns cele 100.000 de semnături necesare pentru a declanșa un referendum în această privință.

De-a lungul timpului au existat mii de rapoarte mediatice în Elveția, precum și o multitudine de interese ale presei din locuri mult mai indepartate, precum Laos sau Republica Dominicană. Lui Capaul însuși, inițial din cantonul Graubünden, dar acum cu sediul în Jura, ii este puțin greu sa creada. “Nu m-am gândit niciodată că voi ajunge aici”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă recente care a avut loc la centrul de presă al parlamentului elvețian de la Berna. “Am vrut doar să dau vacilor și caprelor voce”, a spus el. Pentru că pentru Capaul așa-numita inițiativă a cornului de vacă este despre demnitatea animalelor.

Estimările privind numărul de vaci cu coarne în Elveția variază de la 10% la 25% (deși unele rase sunt fără corn). Dar suporterii inițiativei actuale susțin că aceste organe joacă un rol în metabolismul, igiena și comunicarea animalelor. Site-ul inițiativei citează, de asemenea, un studiu al Universității din Berna, care a sugerat că mulți viței experimentează efecte negative pe termen lung după ecornare – o operație efectuată atunci când vițeii sunt tineri.

Dar pentru fermieri, decizia de a nu-și ecorna bovinele vine si cu o implicatie economica: vacile cu coarne necesită mai mult spațiu si au mai multă forță. Aici intervin subvențiile. În loc să solicite o interdicție privind ecornarea animalelor, Capaul și colegii săi vor să se asigure că agricultorii nu trebuie să facă o alegere economică în momentul în care hotărăsc cum să procedeze. Ei doresc ca autoritățile să prevada circa 15 milioane de franci pentru a acoperi cheltuielile suplimentare pentru fermierii care nu-si ecorneaza animalele, bani care ar proveni dintr-un buget agricol total de trei miliarde franci elvețieni. Cu toate acestea, guvernul elvețian se opune oficial inițiativei. Se spune că vacile cu coarne sunt mai periculoase atât pentru alte animale, cât și pentru manipulatorii de animale, ceea ce înseamnă că ar necesita mai mult spațiu în standuri.

Ministrul Agriculturii, Johann Schneider-Ammann, a descris inițiativa drept “obiectiv propriu” pentru drepturile animalelor. În timp ce guvernul promovează grajdurile cu spatiu liber, unde animalele se pot deplasa, vacile trebuie să fie plasate în grajduri cu standuri individuale din motive de siguranță, a spus ministrul.

Inițiativa Capaul a câștigat sprijin din partea grupurilor de protecție a animalelor, asociația pentru alimente ecologice Bio Suisse și ProSpecieRara, care luptă pentru diversitatea genetică. Între timp, puternica Uniune a Fermierilor din Elveția (SBV) le-a spus membrilor că sunt liberi sa voteze cum vor pe această temă.

În mod neobișnuit pentru Elveția, sprijinul acordat inițiativei este destul de clar pe ambele părți ale esicherului politic. Dar, în pofida sprijinului puternic pentru inițiativa electorală în primă instanță, diferența s-a redus in ceea ce priveste optiunea de vot. Un sondaj recent făcut de gfs Bern a cotat sprijinul acordat subvențiilor la 49%, cu 46% împotrivă. Între timp, pentru Capaul, totul se rezuma la demnitatea animalelor. “Ele vor fi învinse dacă inițiativa este respinsă la urne”, spune el.