De ce nu mai au voie pescarii să rețină știucă, somn, șalău și crap în Delta Dunării

3
De ce nu mai au voie pescarii să rețină știucă, somn, șalău și crap în Delta Dunării

Patru dintre cele mai cunoscute și bine vândute specii de pește din Delta Dunării vor fi protejate, adică pot fi pescuite doar în competiții sportive sau pentru distracție, iar apoi exemplarele trebuie eliberate înapoi în apă, se precizează în Ordinul de prohibiție 2021- privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2021.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Ștefan, a comentat Ordinul în emisiunea ”Agricultura la Raport”, răspunzând nemulțumirilor venite din partea pescarilor.

”Îi cunosc foarte bine pe pescarii cu undița cât de pătimași sunt, pentru că și eu iubesc această activitate și altfel n-am rezista să stăm cu zilele pe marginea bălții. În România, ordinul este comun, Ministerul Agriculturii cu Ministerul Mediului, pentru că este vorba de o perioadă de reproducere, de prohibiție care să acopere întreaga suprafață a României. Crapul se reproduce aproape în aceeași perioadă și la Satu Mare, și la Tulcea, și la Iași. Ordinul de restricție pentru Delta Dunării este valabil până la sfârșitul anului, nu doar în perioada de prohibiție, iar pescarii sportivi nu vor avea voie să rețină crapul, somnul, știuca și șalăul. Sunt niște prevederi trecute în Ordin de Rezervația Biosfera Delta Dunării, dânșii sunt administratorii peștelui de acolo. Noi, Ministerul Agriculturii, păstorim Marea Neagră, Dunărea, râurile interioare și fermele piscicole”, a precizat Gheorghe Ștefan.

Secretarul de stat a precizat că nu este de acord cu restricția, din moment ce pescuitul industrial încă este permis la aceste specii.

”Personal, nu sunt de acord cu această restricție, atât timp cât la pescuitul comercial ai voie să-l reții. Păi dacă vrei să-l protejezi, atunci reții și la unii și la ceilalți. Eu am convingerea că în cazul crapului, somnului și șalăului, mai mult se prinde la pescuit industrial decât la pescuitul sportiv. (…) Repet, nu e o măsură corectă dacă nu este unitară. Eu am avut comentarii la momentul respectiv, dar am respectat punctul de vedere al Rezervației, pentru că sunt administratori și e domeniul lor”, a mai subliniat Gheorghe Ștefan.