Pesta micilor rumegătoare îi sperie din ce în ce mai mult pe crescătorii de oi, care se tem ca acest segment important al zootehniei românești să nu ajungă în faliment, precum cel suin. Cu toate acestea, mulți dintre oieri sunt sceptici în privința anumitor măsuri de stopare a bolii, cum ar fi vaccinul, iar președintele asociației Moldoovis, Ionică Nechifor, explică de ce.
Potrivit lui Nechifor, dacă toate animalele din România ar fi vaccinate împotriva pestei micilor rumegătoare, oierii români nu ar mai avea nevoie să exporte animale vii pe o perioadă de 3 ani, ceea ce ar însemna un adevărat dezastru pentru sectorul ovin.
”Pesta micilor rumegătoare deja există în România, nu mai putem nega acest lucru, se și extinde, ceea ce nu înțelegem în momentul de față. Noi am cerut măsuri urgente din partea ANSVSA, de a izola și de a eradica acele animale care sunt deja afectate. În ceea ce privește vaccinarea tuturor animalelor din România, momentan nu recomand, întrucât odată ce acceptă această vaccinare, România nu mai poate exporta animale vii pe o perioadă de 3 ani, ceea ce ar însemna falimentul sectorului ovin și caprin din România”, a precizat Ionică Nechifor.
Cu toate acestea, reprezentantul crescătorilor de oi cere măsuri urgente de protecție a sectorului din partea ANSVSA.
”Vreau să prevenim falimentul, să nu se întâmple în sectorul ovin, cel mai promițător din zootehnia românească, cum s-a întâmplat în sectorul bovin, păsări sau suine.
Trebuie să facem acele culoare prin care să putem face exportul în continuare, din zonele libere de focar, iar cele care sunt afectate să fie eradicate în totalitate. Una dintre măsurile pe care le-am și discutat cu domnul ministru este aceea de a sprijini fermierii care au fost deja afectați. Pe de altă parte, să intervenim cu o măsură de sprijin pentru cheltuielile suplimentare, pentru cei care aveau de livrat animalele la momentul actual și nu le mai pot livra”, a mai spus Ionică Nechifor.