De ce refuză Dimitrie Muscă să implementeze tehnologia no-till

8

Într-o eră în care problemele legate de secetă devin din ce în ce mai acute, fermierii caută diverse soluții prin care să-și optimizeze producțiile. Una dintre acestea, care capătă din ce în ce mai multă atenție, este tehnologia no-till sau minimum-till, care presupune efectuarea unor lucrări de sol minime, astfel încât să se evite pierderile de umiditate din sol.

Deși în unele zone sunt deja fermieri care practică aceste tehnologii de ani buni, Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din România, nu este adeptul unor astfel de soluții. Acesta preferă lucrările convenționale, care incorporează resturile vegetative în sol, și spune despre cei care implementează no-till că ”au timp să-și revină”.

”La întrebarea dumneavoastră vă spun un singur lucru. La o cantitate de 10-12 tone de porumb la hectar, rămâne o cantitate mare de resturi vegetale, cocenii de porumb. În condițiile astea, la no-till sau minimum-till, cocenii de porumb rămân deasupra. Eu fac scarificare, am introdus-o de ani și ani de zile, am început printre primii și am tractoarele acestea mari, cu scarificatoare, care au ajuns să facă 15-20 de hectare de scarificat pe zi”, a precizat Dimitrie Muscă într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea.

Pe de altă parte, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, Valeriu Tabără, susține că implementarea tehnologiilor care implică lucrări de sol minime poate da rezultate senzaționale. Totuși, atunci când un fermier vrea să implementeze o astfel de soluție, procesul de pregătire este unul de lungă durată, iar succesul acestei tehnologii depinde foarte mult și de tipul de sol și condițiile specifice din fiecare zonă.

”Eu vin cu o exprimare a marelui agronom Gheorghe Ionescu-Șișești, din 1913, care și pe mine m-a uluit. Spunea el atunci că dacă în Bărăgan am avea unelte, noi n-ar trebui să mai întoarcem brazda niciodată. Deci să afânăm solul, dar nu să întoarcem brazda. Asta o spunea Șișești acum mai mult de 100 de ani.

Minimum tillage sau no tillage sunt legate de foarte multe elemente de strategie. Domnul Muscă nu e adeptul no tillage, el este adeptul unui anumit tip de tehnologie. Pe de altă parte, colegul Emil Negrilă, la Teleorman, lucrează de peste 10 ani în acest sistem într-una dintre cele mai secetoase zone ale Bărăganului și obține rezultate impecabile, ca și când ar fi lucrat cu sistemul clasic. Dar asta depinde foarte mult de tehnică, de rotația culturilor, de structura culturilor, de tipul de sol, și se adaugă foarte bine și dacă ai apa, s-o mai dai din când în când, dacă se simte nevoia de ea. La Muscă este una, pentru că el se bucură de un aport freatic și de precipitații mai multe decât au colegii care fac lucrări minime, dar obțin rezultate senzaționale”, a precizat Valeriu Tabără, pentru AGRO TV.

video
play-sharp-fill