Anul 2024 va fi un an de ”cernere” în agricultura românească, estimează specialiștii. Având în vedere că prețul cerealelor se duce din ce în ce mai jos, foarte puțini fermieri in sectorul vegetal se pot gândi la profit în 2024; obiectivul principal este supraviețuirea.
Care ar fi explicația prăbușirii pe burse în ceea ce privește prețul cerealelor? În viziunea lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, explicația este simplă: piața trebuie să se întoarcă la originile din 2019, înainte din crizele care au zguduit economia mondială.
”Explicația pe care tot o generez din luna noiembrie este că noi, lumea, trebuie să ne întoarcem la origini. Originea știți unde este? Departe, în 2019. Dacă ne aducem aminte, în 2020 a fost pandemia, totul era calm, dar eram pe niște niveluri de preț care au avut creșteri din cauza vremii, și apoi 2021, într-un an cu recolte extrem de bogate, a început marfa să crească în preț pe burse. (…) A venit conflictul din Ucraina care a amplificat enorm de mult aceste prețuri, iar acum totul se dezumflă.
Trebuie să ne întoarcem la 2019, lumea trebuie decapitalizată de banii aceia aruncați în piață de Federal Reserve. Despre asta e vorba, nu despre altceva.
Anul acesta se vor cerne foarte multe lucruri. Fermierul trebuie să supraviețuiască, acesta este cuvântul, că nu există o minune undeva, să se întâmple. Trebuie să pândească acum vremea, și nu glumesc. Dacă intervine undeva în lumea asta seceta pe vreo cultură, va augmenta prețurile”, a subliniat Cezar Gheorghe, la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura Modernă”.
Pentru a urmări întreg dialogul lui Cezar Gheorghe cu realizatorul emisiunii, Daniel Botănoiu, urmăriți înregistrarea completă a emisiunii ”Agricultura Modernă”, pe canalul de youtube AGRO TV.