De ce să îți înființezi o afacere cu lavandă. Povestea de succes a fraților gemeni

2

2 frați gemeni și-au luat inima în dinți și au decis să își înceapă propria afacere cu lavandă. În primele etape au întâmpinat diverse provocări, dar cu trecerea timpului aceasta o afacere care le aduce profit. 

Familia Ungureanu din satul Vladia, județul Vaslui, deține o suprafață de aproximativ 2000mp de lavandă, înființată în urmă cu 5 ani. Ei spun că o parte din flori sunt destinate pentru diverse produse cosmetice, iar restul lavandei este folosită pentru buchete parfumate sau alte produse create manual. ,,Afacerea cu lavandă ne-a dat posibilitatea să ne dezvoltăm pe mai multe domenii, atât pe florile în sine, cât și pe produse cosmetice sau hadmade. La momentul actual, încercăm să avem în portofoliul nostru diverse produse: ulei esențial de lavandă, apă florală de lavandă în flacoane cu pulverizator, odorizante auto, săculeți cu lavandă, aranjamente florale, sirop de lavandă, lumânări, săpunuri sau mărturii”, spune Lorena Ungureanu. 

În plus, tinerii antreprenori spun că totul a început din investiții proprii, iar în viitor își doresc să se dezvolte și mai mult. ,,Dorim să ne mărim gama de produse și să ne mărim și suprafața de teren. Din câștigurile pe care le obținem, investim. Temporar organizăm și evenimente în lavandă, astfel atragem clienții, dar și le bucurăm ochii cu ceva frumos”, spune mândră Lorena Ungureanu. 

Îngrijirea plantelor

Un detaliu important într-o afacere cu lavandă este că aceasta nu este o plantă pretențioasă. Îngrijirea acesteia nu necesită foarte mult efort. „Lavanda nu este o plantă pretențioasă, nu necesită o întreținere specială, noi o lucrăm doar manual (nu folosim ierbicide sau alte substanțe chimice), cu sapa pe rând și motosapa pe interval, iar când se formează tufele, pe rând nu mai e nevoie de sapă atât de mult. Importanți sunt primii 5 ani pentru săparea acesteia, dacă vrei o cultură bogată”, detaliază Lorena Ungureanu. 

„După muncă și răsplată”

„După muncă și răsplată”, este sloganul familiei Ungureanu. ,,Tinerii care își doresc o afacere cu lavandă trebuie se înarmeze cu multă răbdare. Profitul va veni, nu în primul an, dar cu ambiție și răbdare se vor bucura în timp și de bani”, a subliniat la final Lorena Ungureanu.