Home Viata la tara Dealul Consul, prima rezervatie naturala din Romania, inclus intr-un circuit turistic

Dealul Consul, prima rezervatie naturala din Romania, inclus intr-un circuit turistic

801 views

Prima arie naturală protejată din România, Dealul Consul din județul Tulcea, va fi inclusă anul acesta într-unul din traseele turistice oferite vizitatorilor Parcului Național Munții Măcinului (PNMM), potrivit directorului administrației, Viorel Roșca.

“Săptămâna aceasta, voi transmite pentru omologare Ministerului Turismului patru trasee noi. Acestea includ atât situri arheologice, cât și obiective religioase și au fost aprobate de membrii Consiliului științific al Administrației PNMM”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul APNMM.

Primul traseu, potrivit sursei, pleacă de la Dealul Consul, prima arie protejată din țară, înființată în anul 1927 de Regina Maria, și se va opri la Lacul Iacobdeal, din apropierea comunei Turcoaia. Un alt traseu va fi Izvoarele-Valea Teilor, atractivitatea acestuia fiind datorată peisajului, solului și plantelor aromatice. Ultimele două trasee vor include cele trei mănăstiri Saon, Cocoșu și Celic-Dere, precum și situl arheologic Cetățuia și pădurea Valea Fagilor.

“Aceste trasee sunt deja marcate și se vor parcurge doar la pas”, a precizat Roșca.

În perimetrul PNMM, potrivit sursei, sunt amenajate șapte locuri de campare, iar anul acesta vor fi date în folosință primele 80 de locuri de cazare.

“Sunt declarate, avizate și în diferite stadii de construcție 135 de locuri de cazare. Nu este un număr mare, dar este important pentru noi. Circa 80 dintre ele vor fi date în folosință în luna mai, la Isaccea, Cetățuia și Traian, dacă nu vor exista întârzieri”, a mai spus directorul APNMM.

Administrația PNMM speră ca cel puțin 15.000 de persoane să viziteze anul acesta Munții Măcinului.

“Sper că vom avea cel puțin 15.000 de turiști anul acesta. Din cei 14.200 de vizitatori înregistrați anul trecut în PNMM, circa 4.200 au vizitat și Centrul de informare turistică din localitatea Greci. Circa 400 din turiștii înregistrați au fost din străinătate, Vietnam, Norvegia, Suedia”, a menționat Roșca.

Cu cele peste 3.450 de specii de floră și faună, dar și cu suprafețe importante de vegetație stepică, Parcul Național Munții Măcinului, declarat Rezervație a Biosferei în anul 1998, este singura zonă din Uniunea Europeană unde ecosistemele specifice zonei de stepă se întâlnesc alături de păduri submediteraneene și balcanice.

Situat în apropiere de localitatea Izvoarele, Dealul Consul are o altitudine de 333 de metri și a fost declarat rezervație naturală odată cu Poiana Regelui Ferdinand I, din Niculițel, în anul 1927. Actul a fost emis pe data de 27 mai, după o vizită regală efectuată pe Dunăre în perioada 21 mai-2 iunie 1926. În acea perioadă, Dealul Consul se numea Muntele Cinel. Niculițel și Izvoarele sunt două din cele 19 comune și orașe aflate în perimetrul PNMM.