Decizie istorică în ceea ce privește viermele de făină și consumul uman

26
Decizie istorică în ceea ce privește viermele de făină și consumul uman

Insectele, tot mai aproape de farfuriile europenilor. Miercuri, 13 ianuarie 2021, vocile autorizate ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au comunicat că viermele de făină (dried yellow mealworm) este sigur pentru consumul uman, atât neprocesat, cât și ca aditiv pudră.

Potrivit informațiilor transmise de Bloomberg, punctul de vedere exprimat miercuri de EFSA reprezintă doar un prim pas într-un proces la finele căreia autoritățile vor decide dacă vor aproba vânzarea de snacks-uri, batoane de proteine, fursecuri și alte produse alimentare care să aibă ca ingrediente inclusiv insectele sau subprodusele derivate din acestea.

Și la acest nivel, decizia comunicată de autoritatea europeană de profil ar urma să impulsioneze afacerile care au drept obiect creșterea insectelor pentru consum.

Conform precizărilor reprezentanților firmei de cercetare Arcluster, businessurile de profil ar urma să crească de zece ori, până la un nivel de peste 4,1 miliarde dolari la nivel global, până în următoarele două decenii și jumătate.

Tot mai mult, insectele tind să devină o sursă mai sustenabilă de proteine. Și asta datorită impactului lor mai mic asupra mediului, precum și a valorii lor nutriţionale ridicate. Astfel, sunt atrase finanțări din partea fondurilor de investiții, dar şi atenția unor giganți din industria alimentară, cum sunt Cargill Inc. şi Nestle SA.

Doar o primă evaluare

Sursele citate precizează că decizia privind viermele de făină ar reprezenta doar o primă evaluare a EFSA în ceea ce privește riscul reprezentat de clasarea insectelor ca nou produs alimentar. Și asta în condițiile în care Autoritatea are pe masă alte 14 solicitări în analiză pentru insecte, de la greieri la lăcuste. Aprobarea emisă pentru viermele de făină oferă oportunități de marketing, susține Andrea Germini, șef de echipă la EFSA.

Europa reprezintă un adevărat deschizător de drumuri atunci când vine vorba de startup-urile din sectorul creșterii insectelor, ca urmare a includerii acestora pe lista alimentelor sustenabile. De altfel, au fost alocate de către autoritățile europene inclusiv fonduri pentru cercetare şi facilități de producţie, iar blocul comunitar (UE27) permite deja folosirea insectelor pentru hrana peștilor, câinilor şi pisicilor.

State membre UE, menționând aici Finlanda, Belgia şi Olanda, permit deja vânzarea de alimente care conţin insecte în magazine.

Circa 2.000 de specii de insecte sunt folosite în dieta a aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume.

Chiar și așa, un pas important de trecut este acela al așa-numitului „ick factor” sau senzația de repulsie, întâlnită în cazul multora dintre consumatorii de pe bătrânul continent.

Universitatea Wageningen din Regatul Țărilor de Jos continuă să susțină programe de cercetare susținând asidue campanii de informare cu privire la beneficiile strategiilor de hrănire pe bază de proteine din insecte și impactul asupra producției de carne de porc și de pasăre.

Sursă foto: Internet (colaj)