Decizie la nivel de guvern: S-a dus cu roșiile din Turcia!

4

Roșiile din Turcia ar putea dispărea de pe piața românească, cel puțin pentru o perioadă, în urma deciziei guvernului de la Ankara de a limita exporturile de roșii până la 14 aprilie 2023, pentru a menține stabilitatea prețurilor pe piața internă, informează publicația Trend News Detail, citată de Aleph News.

„Din cauza recentei creșteri anormale a prețului roșiilor în Turcia și a consecințelor teribile ale cutremurului, care a afectat direct 11 provincii, a devenit necesar să se ia măsuri pentru a asigura securitatea alimentară și a stabiliza prețurile”, se precizează într-un comunicat al Ministerul Agriculturii și Pădurilor din Turcia.

Decizia ministerului turc de resort va avea însă un impact serios asupra pieței tomatelor de sera din țările care depind de importurile din Turcia încă de săptămâna viitoare, consideră analiștii de la EastFruit. Vorbim aici în special de Ucraina, Moldova, Georgia, România și alte câteva țări, deoarece Turcia furnizează de obicei cele mai multe roșii de seră către aceste piețe în luna martie.

Teoretic, acestea ar putea fi înlocuite cu importuri de roșii de calitate superioară din Maroc, Iran sau chiar Spania, însă, în opinia analiștilor de la EastFruit, înlocuirea totală a livrărilor turcești este imposibilă, deoarece aceste țări nu dispun de volumele de roșii necesare în prezent.

Prin urmare, ne putem aștepta la o creștere bruscă a prețurilor până la sfârșitul săptămânii viitoare în țările dependente de importurile de roșii turcești, așadar și în România.

Potrivit unui exportator turc care a dorit să își păstreze anonimatul, interzicerea exporturilor de roșii ar putea avea un efect de durată asupra întregii industrii turcești a tomatelor.

„Este posibil ca piețele câștigate cu greu de la țările producătoare concurente timp de ani de zile să fie pierdute într-o singură zi. Pierderea acestor piețe va afecta serios planificarea producției pentru anul următor.(…) Piețele în lanț au impus responsabilități grele exportatorilor și cultivatorilor din Turcia, care sunt supuși unor angajamente. Când se va acorda permisul de export, numărul exportatorilor cu capacitatea financiară de a exporta va fi scăzut considerabil. Industria va suferi daune grele. În plus, creanțele comerciale provenite din operațiunile de vânzare întrerupte vor duce la pierderi grave de colectare. Produsele pregătite pentru piețele externe în cadrul societăților aflate deja sub contract se află în prezent în sfera de aplicare a interdicției, iar valoarea pierderilor va fi exprimată în milioane de lire turcești”, mai spune exportatorul.

Pe de altă parte, situația ar putea reprezenta o oportunitate pentru legumicultorii români, care și-ar putea livra astfel producția fără concurența, de cele mai multe ori neloială, a roșiilor turcești.

Cu toate acestea, fermierii români nu ar trebui să spună „hop” prea devreme. Există încă o posibilitate de reexport a roșiilor turcești prin Azerbaidjan, țară care, alături de Cipru de Nord și Palestina, nu nu face obiectul restricțiilor impuse de decizia Ministerului Agriculturii și Pădurilor din Turcia.