Deputaţii cer înfiinţarea unui abator mobil pentru fiecare judeţ al ţării

531

Legea abatoarelor mobile poate prinde contur în viitorul apropiat. Proiectul de act normativ a fost dezbatut în Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor. Initiatorii legii își propun infiintarea unei unități mobile de sacrificare în fiecare judet al țării care sa deserveasca, în principal, micii producători.

După ce a fost respinsa în luna noiembrie 2014 în plenul Camerei Deputatilor, legea abatoarelor mobile reintra pe lista de interes a politicienilor. Anul trecut, deputatii nu au dat un aviz favorabil pe motiv ca înființarea acestor unități ar presupune costuri prea mari, ce nu au fost incluse în proiectul de lege, așa cum cer normele legislative. Acum, parlamentarii sunt dispusi sa aducă modificari astfel încât actul normativ să fie viabil.

“Sunt circumscriptii intregi în judeţul Mureş care au probleme că nu au unde să abatorizeze. Un om care vrea sa sacrifice un animal nu are unde merge. Toate se fac în curtea gospodarilor sau la marginea şanţului din faţa casei”, a declarat deputatul Atilla Kelemen, vicepreşedintele Comisiei.

Propunerea vine pentru înfiinţarea unui singur abator mobil pentrufiecare judeţ, unitate care să fie în subordinea Consiliului Judeţean şi să fie verificată de direcţiile sanitar- veterinare. (Sursa: agro-tv.ro)