Derogări de la obligațiile privind rotația culturilor și parcelele lăsate nelucrate

8

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a propus în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit (AgriFish), desfășurat la Bruxelles, în data de 25 iulie 2023, prelungirea și pentru anul 2024 a derogării pentru toți fermierii europeni de la implementarea cerințelor privind rotația culturilor (GAEC 7) și asigurarea unui procent minim din suprafața agricolă dedicat zonelor sau caracteristicilor neproductive (GAEC 8).

În intervenția sa, ministrul Barbu a subliniat că provocările legate de fenomenele meteo extreme din ultima perioadă, efectele războiului din Ucraina și inflația care a generat creșteri greu de suportat ale prețurilor la inputurile agricole au condus la situația în care foarte mulți fermieri sunt deja în pragul falimentului, iar implementarea măsurilor GAEC 7 și GAEC 8 în aceste condiții va aduce o presiune în plus asupra acestora.

„Domnule Comisar, Domnule Președinte, Stimați colegi,

Doresc să atrag atenția asupra provocărilor majore cu care se confruntă fermierii din Uniunea Europeană din cauza efectelor războiului din Ucraina, a fenomenelor meteo extreme și a inflației care a generat majorări greu de suportat ale prețurilor la inputuri și să vă propun adoptarea unor măsuri pentru a reduce impactul negativ al tuturor acestor factori de risc și pentru a evita falimentul multor ferme.

După cum cunoașteți, posibilitățile de intervenție sunt extrem de limitate, iar pierderile suferite de fermieri sunt semnificative. Mulți dintre fermieri sunt în pericol să nu își mai poată continua activitatea, fapt ce reprezintă un risc major pentru securitatea alimentară a UE și nu numai.

Spre exemplu, în România, fermierii s-au confruntat cu un deficit de apă major după doi ani de secetă, iar în acest an, deși în majoritatea zonelor cantitățile de precipitații au fost mulțumitoare, producțiile nu sunt la nivelul așteptat. Este posibil ca în unele zone pierderile de producție, chiar la culturile de toamnă, să atingă până la 50% față de media ultimilor 5 ani. Este o provocare majoră pentru fermierii noștri care nu vor reuși să își acopere costurile ridicate de producție, care se dovedesc în continuare foarte ridicate.

Știți de asemenea că importurile din Ucraina au cauzat reducerea preturilor la cereale și oleaginoase, cauzând fermierilor români pierderi importante, pentru că au fost puși în situația extrem de complicată de a-și valorifica produsele la prețuri mai mici decât costurile de producție

Salutăm intervenția Comisiei Europene, care a adoptat unele masuri menite să sprijine fermierii afectați, însă, din păcate, sprijinul acordat este în continuare mic în comparație cu pierderile suferite de producători și rezolvă doar în parte situația dificilă în care aceștia se află. Din păcate nici bugetele naționale nu au fost în măsură să reducă pierderile fermierilor și de aceea considerăm că în continuare este nevoie de soluții și derogări care să ajute fermierii să evite falimentul.

În acest sens, propunem derogarea de la implementarea cerințelor GAEC 7 și GAEC 8 si în anul 2024, pentru a le permite fermierilor să compenseze măcar parțial pierderile foarte mari, reducând din presiunea pe care aceștia o resimt. Considerăm că o continuare a acestor derogări este firească, în condițiile în care asistăm, din păcate, la prelungirea războiului din Ucraina. De asemenea, impactul de mediu al acestei derogări este minim. De altfel, Romania face deja mari eforturi pentru biodiversitate, având 1 milion de ha teren care nu mai este utilizat în agricultură la care se adaugă alte 850 000 ha teren fertil din zona de protecție pentru sistemele de irigații.

Totodată, domnule comisar, stimați colegi, România consideră că este necesară o preocupare permanentă a Comisiei pentru identificarea unor soluții inovatoare în sprijinul fermierilor, din afara bugetului Politicii Agricole Comune, având în vedere că provocările cu care ne confruntăm sunt în mare măsura din afara sectorului agricol”, a spus ministrul Florin Barbu în intervenția sa.

Propunerea României privind prelungirea derogărilor de la obligațiile privind rotația culturilor (GAEC &) și parcelele lăsate nelucrate (GAEC 8) s-a bucurat de susținerea mai multor state membre, având în vedere prelungirea războiului din Ucraina, precum și faptul că impactul de mediu al acestor derogări este unul minim. Comisia Europeană urmează să analizeze propunerea țării noastre în vederea aprobării acesteia.