DESCOPERA BENEFICIILE CONSUMULUI DE PEPENE ROSU

555

Pepenele roşu este fără dar şi poate, vedeta verii printre fructele sănătoase şi gustoase. Acesta este unul dintre fructele cu cel mai mare potențial pozitiv asupra sănătății organismului.

Beneficiile consumului de pepene sunt foarte variate şi se extind de la celulele creierului până la cele ale picioarelor. Cel mai bun anotimp pentru a consuma un pepene este vara, atunci când este sezonul acestui fruct și conținutul său abundă în nutrienți, vitamine și minerale.

Pepenele roșu detoxifiază corpul

Pepenii roșii îndepartează toxinele acumulate în organism. Aminoacizii și enzimele întaresc efectul detoxifiant. Pepenele este un agent hidratant excelent pentru organism (conține până la 92% apă) și are foarte foarte puține grăsimi. Conţinutul crescut de potasiu din pepenele roşu este extrem de important în prevenirea formării pietrelor la rinichi şi dizolvarea acestora prin reducerea concentraţiei de acid uric din sânge, iar apa are proprietăţi diuretice, făcând din acest fruct un ajutor în procesul de detoxifiere şi slăbire.

Conţine mai mult licopen decât roşiile

250 de grame de pepene roşu conţin de 1,5 ori mai mult licopen decât o roşie proaspătă – adică 6 miligrame, faţă de 4 miligrame. Licopenul este un antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi ce afectează integritatea celulelor şi sistemul imunitar. Pentru a beneficia cât mai mult de beneficiile licopenului din acest fruct delicios, depozitaţi-l la temperatura camerei înainte de consum.

Previne astmul și cancerul

Riscul de instalare a astmului scade în condițiile unui consum de alimente bogate in nutrienti, dar mai ales în vitamina C, regasită în concentrații ridicate de pepenele roșu. Mai mult decat atât, aportul generos de antioxidanți (licopenul, beta-carotenul, luteina, zeaxantina și criptoxantina) combate formarea radicalilor liberi care pot cauza diversele forme de cancer. Aceiaşi antioxidanţi, împreună cu vitaminele conţinute de pepene joacă un rol activ în prevenirea a numeroase tipuri de cancer, printre care cancerul de sân, colorectal, de prostată, de plămâni sau cel de col uterin.

Este indicat și consumul de semințe de pepene

Acestea sunt  indicate în combaterea și prevenirea tulburarilor digestive, a constipației, dar și balonării.

Înainte de a le consuma, semințele de pepene verde trebuie puse mai întai la înmuiat în apa cu sare, cel putin două ore. Acestea trebuie uscate, apoi băgate la cuptor într-o tavă unsă cu ulei de măsline și apoi se lasă 40 de minute la 175 de grade Celsius.

Semintele coapte se toacă marunt și pot fi adăugate în diverse salate, cu rucola, bucați de pepene verde, brânza feta, busuioc și otet balsamic.

Pepene roşu combate febra musculară și îmbunătățește tensiunea

Pepenele roşu conţine o substanţă denumită citrulină, care îmbunătăţeşte funcţionarea arterelor şi scade tensiunea arterială. Citrulina este prezentă în cantităţi mai ridicate în coajă, un motiv în plus pentru a pune pepenii roşii la murat.