Despăgubiri pentru secetă de 4 ori mai mari!

2

Compensația acordată fermierilor pentru pierderile suferite după seceta extremă de anul trecut a fost majorată de patru ori de Guvernul Ungariei, informează MTI, citată de AGERPRES.

Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, care a transmis că suma de 50,6 miliarde de forinţi (129,1 milioane de euro) va ajunge până în 31 martie la aproximativ 22.000 de fermieri.

Potrivit lui Nagy, nu mai puțin de 1,45 milioane hectare de teren agricol au fost afectate de secetă anul trecut, însemnând aproximativ 80% din suprafaţa agricolă a Ungariei, iar 49,7 miliarde de forinţi vor fi cheltuiţi pentru compensarea pagubelor.

Istvan Nagy a explicat că de mare ajutor au fost şi subvenţiile pentru asigurări, introduse în ultimul deceniu, companiile de asigurări plătind încă 41 miliarde de forinţi pentru pagubele provocate de vremea extremă de anul trecut.

Guvernul de la Budapesta a înfiinţat un organism operativ care să gestioneze urgenţele provocate de secetă şi a luat măsuri pentru asigurarea stabilităţii financiare a sectorului, a mai menționat ministrul ungar al agriculturii, care a adăugat că Executivul a acceptat propunerea organismului de amânare până la finalul anului a plăţii împrumuturilor fermierilor.

În România, în ultima vreme, din partea MADR n-a mai venit nicio veste legată de compensarea pierderilor cauzate de seceta care a afectat culturile înființate în primăvara anului trecut. Fermierii români sperau ca un sprijin în acest sens să vină de la Comisia Europeană, din fondul de rezervă, însă deja și-au luat gândul, mai ales după ultima decizie venită de la Bruxelles privind fondurile acordate pentru situația create de tranzitul de cerealele din Ucraina.