Despăgubirile de secetă pentru fermieri – Ce planuri are Ministerul Agriculturii

5

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vrea să suplimenteze bugetul pentru despăgubirile de secetă acordate pentru culturile înființate în primăvara anului trecut, după ce foarte mulți fermieri s-au plâns de faptul că vor primi doar cel mult o treime din cei 1.000 de lei/hectar promiși.

Secretarul de stat Sorin Moise susține că noul ministru al agriculturii, Florin Barbu, caută în acest moment soluțiile pentru suplimentarea bugetului.

”Banii de secetă, fără să creez speranțe deșarte, încercăm să suplimentăm această sumă și să vedem cum reușim să facem această suplimentare. Cererile au început să se depună, sunt 20 de zile pentru depunerea acestor cereri, iar pe urmă vor începe plățile. Ulterior, dacă găsim o metodă de suplimentare, vom da altă Ordonanță de Urgență pentru suplimentarea sumelor”, a precizat Sorin Moise, secretar de stat MADR, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

De asemenea, MADR pregătește și plata despăgubirilor acordate în contextul tranzitului cerealelor din Ucraina, după ce Comisia Europeană a deblocat cea de-a doua tranșă de bani. Și aici, statul român are posibilitatea să suplimenteze bugetul, astfel încât aproape 90 de milioane de euro să intre în conturile fermierilor.

”De asemenea, luni, Comisia Europeană a aprobat și cel de-al doilea pachet de sprijin, în valoare de 29,73 milioane de euro. România are dreptul să mai pună încă de două ori această sumă de la bugetul de stat, dacă găsește această soluție. Știu că sunt discuții și există o luminiță la capătul tunelului. Dacă mai reușim să punem încă 60 de milioane, astfel încât 90 de milioane de euro să ajungă la fermierii români”, a mai precizat Sorin Moise pentru AGRO TV.