O mare parte din fermierii români riscă să intre în faliment în anul 2023, dacă cerealele din Ucraina vor intra necontrolate, în continuare, pe teritoriul României, este de părere Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din țară.
Acesta a participat recent la o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, în care l-a avertizat, printre altele, și asupra acestei situații. Potrivit lui Dimitrie Muscă, șeful Guvernului cunoaște situația cerealelor care vin din Ucraina, însă deocamdată măsurile pentru combaterea acestui fenomen sunt minimale.
”Premierul știa de acest fenomen, dar nu a înțeles de ce. (…) Problema este că dacă nu se intervine și nu se face nimic, în condițiile în care vom fi obligați să preluăm cerealele din Ucraina și în 2023, aveți scris de la mine că o mare parte din agricultura românească va sucomba, intră în faliment. Pe noi ne obligă inputurile pe care le avem să ținem ștacheta la un preț mult mai mare decât cei din Ucraina”, a precizat Dimitrie Muscă pentru AGRO TV, într-un interviu acordat realizatorului Ovidiu Ghinea.
Fermierul din județul Arad spune că parte din vină le aparține și agricultorilor, pentru că nu au vândut marfa la momentul oportun, atunci când prețul era sus. Foarte mulți au așteptat, ca prețul să mai crească, însă au avut de suferit, pentru că mișcările din piață au fost contrare așteptărilor.
”Și noi am fost vinovați și am recunoscut și în fața premierului. Eu am vândut 7.000 de tone la preț de 1,7 lei/kg. Celălalt l-am vândut cu 1,2 lei/kg, dar dacă îl vindeam mai devreme, îl dădeam la 1,5-1,6 lei. Asta este afacerea, face parte din viață; am vrut să câștig mai mult, dar s-a ieftinit dintr-o dată”, a mai subliniat Muscă.
Totodată, directorul CAI Curtici avertizează că situația ar putea fi și mai gravă în 2023, pentru că stocurile de marfă sunt mai, iar această abundență ar putea duce la o scădere și mai drastică a prețurilor în perioada următoare.
”Din ceea ce știu eu, se pare că fermierii români vor rămâne cu 2 milioane de tone de grâu în țară, nevândut. Este o mare problemă. Se va suprapune cu producția anului 2023, dacă se mai suprapune și cu grâu din Ucraina, vor fi mari probleme și pentru cei care suntem profitabili, pentru că o abundență de producție scade prețul”, a mai spus fermierul arădean.