”Din 1.150 focare de pestă porcină la nivel mondial, 1.000 sunt în România”

12
”Din 1.150 focare de pestă porcină la nivel mondial, 1.000 sunt în România”

România bate noi recorduri mondiale! Din păcate, este vorba despre recorduri negative. Potrivit medicului veterinar Adrian Balaban, România a înregistrat de la începutul anului aproximativ 1.000 de focare de pestă porcină africană, o majoritate covârșitoare din totalul focarelor la nivel mondial. Iar asta în condițiile în care 2020 a fost un an bun din acest punct de vedere, comparativ cu anul trecut.

”De la începutul anului am avut aproximativ 1.000 de focare de pestă porcină africană în România. În momentul de față avem vreo 370-400 active, este un număr rezonabil față de anul trecut când, în aceeași perioadă, aveam este 1.000 de focare active. Anul acesta au apărut focare în diverse zone ale țării, dar s-au și stins multe din cele apărute. Din nefericire, marea majoritate au apărut tot pe lângă ferme comerciale, iar noi toți fermierii am avut de suferit.

Din totalul celor aproximativ 1.150 de focare de pestă porcină africană la nivel mondial, aproape 1.000 sunt în România. Suntem locul 1 de departe, chiar dacă avem mult mai puține focare decât anul trecut. De la data confirmării primului focar și până acum, avem peste 3.700 de focare confirmate în 3 ani și jumătate. Suntem de departe cei mai afectați de această boală.”, a explicat Adrian Balaban pentru AGRO TV.

Invitatul lui Ovidiu Ghinea din cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” a precizat că deficitul de carne de proc este în continuare unul mare la nivel global, din cauza situației dificile prin care trece China, afectată grav de pesta porcină africană: ”Deficitul mondial de carne de porc există în continuare și este unul fantastic. Surplusul produs de Uniunea Europeană, Statele Unite și America de Sud nu poate acoperi pierderea pe care o are China.” În consecință, prețul cărnii de porc este unul impredictibil, iar mulți fermieri români ar putea avea de suferit.