Din 25 ianuarie, o decizie a Ministerului Agriculturii va avea un impact direct asupra culturilor de porumb și de sfeclă de zahăr

6
Din 25 ianuarie, o decizie a Ministerului Agriculturii va avea un impact direct asupra culturilor de porumb și de sfeclă de zahăr

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a decis să acorde noi derogări în ceea ce privește utilizarea unor produse de protecția plantelor catalogate de unele instituții europene, dar și de anumite ONG-uri drept controversate, la cultura de porumb și de sfeclă de zahăr.

Mai exact, pentru campania de primăvară a anului în curs, în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, Ministerul Agriculturii a autorizat utilizarea în situații de urgență a unor produse pe bază de substanțe active din categoria neonicotinoidelor la tratarea semințelor celor două culturi începând din 25 ianuarie 2021.

Prin intermediul unui comunicat de presă, vocile autorizate ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au precizat că 2021 este al doilea an consecutiv în care nu acordă autorizaţii temporare pentru tratamentul seminţelor de floarea-soarelui cu produse pe bază de substanţe active din categoria neonicotinoidelor.

Perioadele pentru care se acordă autorizaţiile temporare sunt: 25 ianuarie – 24 mai 2020, în cazul tratării şi utilizării seminţelor de porumb, respectiv 1 martie – 30 mai pentru utilizarea seminţelor tratate de sfeclă de zahăr.

Potrivit informării Ministerului Agriculturii, decizia survine ca urmare a solicitării Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (Federaţia Naţională Pro Agro), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR), Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi a Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă din România.

„Autorizațiile temporare reprezintă instrumente legale pe care le au la dispoziție statele membre pentru a asigura fermierilor accesul la produse de protecție a plantelor în şi pentru situații unde există risc fitosanitar asupra culturilor”, își motivează MADR decizia.

În contextul pericolelor pe care neonicotinoidele le-ar reprezenta pentru populațiile de polenizatori, reprezentanții Ministerului Agriculturii au replicat: „Utilizarea semințelor de sfeclă de zahăr tratate cu neonicotinoide pentru combaterea unor dăunători nu constituie niciun pericol pentru organismele nevizate, inclusiv pentru insectele polenizatoare”.

Reversul medaliei

Luni, 18 ianuarie 2021, o organizație de albinari, alături de alte opt ONG-uri susținătoare, au comunicat că au transmis sâmbătă, 16 ianuarie 2021, ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, o scrisoare deschisă prin intermediul căreia reprezentanții acestora și-au exprimat nemulțumirea față de noile derogări cu privire la utilizarea neonicotinoidelor.

În documentul citat se vorbea de utilizarea temporară a imidaclopridului, clotianidinului și tiametoxamului pentru impregnarea semințelor de floarea-soarelui și sfeclă de zahăr.

În documentul, citat, dr. Mircea Ciocan, președintele ROMAPIS, alături de ceilalți cosemnatari, condamnau decizia conducerii ministerului de resort pentru autorizările temporare emise, cu nr. 13335, 13336 și 13337/18.12.2020 și cere revocarea derogărilor privind neonicotinoidele.

Ciocan, alături de cosemnatari, consideră că aceste autorizări temporare pentru utilizarea neonicotinoidelor „plasează România pe o poziție rușinoasă și retrogradă” printre țările membre ale blocului comunitar (UE27), contrar direcțiilor și cerințelor clar formulate în sensul celor de mai sus în «Pactul Verde European» și în special în strategiile «De la Fermă la Furculiță» și Strategia pentru Biodiversitate 2030.