Directivă UE: „Coproducția” la miere, la vedere!

3

În viitor, borcanele de miere vor fi etichetate clar nu doar cu ţara de origine, ci și cu ponderea de miere din fiecare ţară, transmite DPA, citată de AGERPRES.

Aceasta este una dintre măsurile convenite de negociatorii statelor membre UE şi ai Parlamentului European care, marți noaptea, au ajuns la un acord provizoriu asupra aşa-numitelor „directive privind micul dejun”.

Astfel, dacă până acum exista obligația de a eticheta doar amestecurile de miere, pentru a preciza dacă sunt sau nu originare din UE, în viitor, va trebui menţionată ponderea de miere din fiecare ţară. Totodată, legislaţia este menită să prevină amestecul de miere falsă cu produsul original.

„În urma studiilor de fezabilitate şi pentru a limita fraudele, Comisia Europeană trebuie să propună un cod unic de identificare sau o tehnică similară pentru a putea stabili traseul mierii de la apicultori la consumatori. De asemenea, s-a convenit că ar trebui înfiinţată o platformă de experţi la nivelul UE pentru colectarea de informaţii în vederea îmbunătăţirii controalelor, detectarea falsificării mierii şi furnizarea de recomandări pentru un sistem de trasabilitate care să permită stabilirea traseului mierii de la apicultori sau de la importatori”, se arată în comunicatul publicat după finalizarea negocierilor.

De asemenea, în „directivele privind micul dejun” sunt incluse și noi reglementări referitoare la sucurile de fructe şi la dulceaţă. Potrivit acestora, sucurile de fructe vor putea avea eticheta „conţinut redus de zahăr” doar dacă cel puţin 30% din zahărul natural este înlocuit. Totodată, nu vor putea fi folosiţi îndulcitori.

În ceea ce privește dulceața, legislaţia stabileşte că trebuie folosite cel puţin 450 grame de fructe pentru un kilogram de produs.

Te-ar mai putea interesa: Ce este stratul alb din borcanele cu miere