Prețul grâului se duce în jos de la o zi la alta, iar camioanele care continuă să vină cu marfă din Ucraina nu fac decât să le îngreuneze situația fermierilor români, se plâng aceștia.
Potrivit unor fermieri din județul Brăila, marfa din Ucraina a continuat să ajungă pe teritoriul României fără probleme și în perioada de interdicție a importurilor. Aceasta a fost transportată prin intermediul camioanelor din Republica Moldova, care au circulat nestingherite.
”Imaginea este la fel, diferă doar plăcuțele de înmatriculare. Camioanele nu mai sunt înmatriculate în Ucraina, sunt înmatriculate în Republica Moldova acum, și se exclud de la regulile impuse. Acum chiar ne-au sufocat de tot și nu mai ai ce să le spui. Achizitorii limitrofi profită de treaba asta, nouă ne dau prețuri cu 20-30% mai mici”, a precizat Mihai Mocanu, membru al cooperativei Braicoop Brăila, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Potrivit fermierului brăilean, prețul grâului a ajuns la valori infime în ultima perioadă, iar scăderile sunt semnificative chiar de la o zi la alta.
”Astăzi e un preț, iar a fost un preț, alaltăieri alt preț. Prețurile scad cu circa 100 de lei/tonă și la grâu, și la floarea soarelui. Noi, în cadrul cooperativei, am vândut vineri o cantitate de grâu de panificație cu 930 lei/tonă, iar astăzi a scăzut cu circa 60 de lei/tonă”, a mai spus Mihai Mocanu.
”Noi am vândut vineri cu 930 lei/tonă grâu FCA, luat din depozitul nostru, iar astăzi, prețul grâului este 930 lei/tonă dus în Portul Constanța”, a adăugat președintele Braicoop Brăila, Gabriel Stanciu, în direct la AGRO TV.