Disperarea unui fermier: A pierdut 300 de porci dintr-o lovitură!

3

Zile negre pentru un fermier care s-a văzut nevoit să renunțe la numai puțin de 300 de porci din fermă și să-și stopeze temporar activitatea.

Un focar de pestă porcină a fost identificat într-o fermă din localitatea Nădlac, județul Arad, peste 300 de porci urmează să fie uciși. Autoritățile au luat măsuri de precauție în conformitate cu legislația în vigoare. 

„Având în vedere că la câteva exemplare dintr-un efectiv de peste 300 de porci dintr-o fermă din localitatea Nădlac a fost confirmată infectarea cu Pesta Porcină Africană, la propunerea Direcției Santiar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Arad, într-o ședință la Prefectul Județului Arad, Toth Csaba, a fost aprobat un Plan de măsuri în vederea prevenirii răspândirii bolii”, a transmis Prefectura Arad, relatează mediafax.

Printre măsurile prevenirii Pestei Porcine Africane au fost luate în calcul următoarele aspecte: 

  • Toți porcii din exploatație se ucid, cu respectarea normelor de bunăstare, sub control oficial și într-un mod prin care să se evite orice risc de propagare a virusului pestei porcine africane. Se va efectua evaluarea fiecărui animal ucis, în exploatație, date care vor fi înscrise în fișele de evaluare.
  • Cadavrele porcilor ucise și a celor moarte vor fi ecarisate cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
  • Orice deșeuri susceptibile de a fi contaminate sunt supuse unui tratament de inactivare corespunzător (dezinfecție), precum și toate materialele de unică folosință potenţial contaminate se distrug. 
  • Ferma trebuie curățată şi dezinfectată în urma porcilor.
  • Este interzisă comercializarea carnei de porc și orice alte produse care conțin porc, precum și a furajelor, ustensilelor și a altor obiecte și deșeuri susceptibile de a transmite pesta porcină africană, din exploatația afectată, fără avizul D.S.V.S.A. Arad.