Dispozitivul care poate monitoriza de la distanță activitatea stupilor de albine

662

Cercetătorii de la Universitatea Trent din Nottingham, Marea Britanie, au dezvoltat şi testat un nou dispozitiv prototip care poate monitoriza de la distanţă activitatea unui stup fără a deranja albinele. Dispozitivul preia şi analizează vibraţiile produse de albine. Acesta analizează schimbările în activitatea albinelor de la zi la noapte, urmărind cu succes monitorizarea evenimentelor în funcţie de aceste semnale specifice.

Fermierii cultivatori de legume, plante tehnice şi fructe se bazează foarte mult pe muncă albinelor care reuşesc polenizeze culturile lor în fiecare an. Recent, albinele au fost afectate de o maladie misterioasă numită “Colapsul Coloniilor de Albine” (Colony Collapse Disorder – CCD), care provoacă majoritatea albinelor lucrătoare renunţe la stup. În timp ce oamenii de ştiinţă încă investighează cauzele fenomenului, apicultorii ar putea beneficia de tehnologii care îi ajute obţină informaţii despre sănătatea albinelor.

„Vrem dezvoltăm un instrument pentru a află starea coloniilor de albine, în cazul în care coloniei îi este foame, dacă există interes de căutare a hranei sau în cazulîn care albinele se pregătesc roiască”, a declarat Martin Bencsik, cercetător la Universitatea Nottingham Trent.

Roirea albinelor apare atunci când matcă şi un grup mare de albine lucrătoare părăsesc stupul în căutarea unui nou cămin. Cei mai mulţi apicultorii nu vor albinele să părăsească stupul în masă şi încearcă prevină sau gestioneze roirea, de exemplu, prin eliminarea fagurilor care găzduiesc ouăle reginei viitoare şi prin acordarea unu spaţiu suplimentar coloniei pentru a se dezvoltă.

Este nevoie de un apicultor cu experienţă pentru a detecta semnalele iminente albinele ar vrea roiască, iar deschiderea constanţa a unui stup pentru a verifică starea acestora de multe ori deranjează albinele. Bencsik şi colegii săi au introdus în stupi o serie de acelerometre speciale pentru a testa dacă acestea ar puteaînregistra de la distanţă semnale produse de vibraţiile albinelor care ar putea indică roirea sau alte tipuri de activităţi.

Aceştia au încorporat două accelerometre de înalta performanţă în stupi, unul în centrul fagurelui şi altul 7 centimetri mai jos. Astfel, au înregistrat continuuvibraţii într-o colonie din Marea Britanie pentru 117 de zile la rând, între iulie şi noiembrie 2014 şi într-o colonie franceză pentru 170 de zile, începând cu aprilie 2015. „Albinele au folosit celulele fagure chiar lângă accelerometre în mod normal, pentru polen, puiet sau miere, astfel încât acestea nu par fi fost deranjate deaparatură”, a spus Bencsik.

Pentru a analiză datele echipa a scris software pentru a detecta semnalele specifice produse de albinele din stup. Bencsik şi colegii au spus , pe termen lung, dispozitivul de monitorizare ar putea ajută guvernele urmărească epidemiile de albine pe o scară largă şi ar putea, de asemenea, ajute apicultorii amatori afle starea albinelor, reducând în mod substanţial necesitatea de a le vizită prea des.

Pavilionul Regatului Unit la Expo Milano 2015 a fost unul inedit, inspirat din creativitatea albinelor, conceptul fiind pus la cale de Dr. Martin Bencsik, fizicianul dela Universitatea Nottingham Trent şi Wolfgang Buttress, arhitectul care a proiectat pavilionul. Echipa a fost formată din apicultori, arhitecţi, peisajisti şi experţi în iluminat, care au realizat un pavilion durabil şi dinamic pornind de la ideea unui stup de albine.

Cercetările şi invenţia lui Martin Bencsik au inspirat conceptul pavilionului Marii Britanie la Milan Expo 2015. Profesorul a declarat este pasionat de studiul albinelor, mai ales datorită tatălui sau care timp de 50 de ani a fost apicultor. (www.gazetadeagricultura.info)