DNA: Companie cercetată pentru folosirea de acte la accesarea de fonduri europene

446

S.C. ARCADA COMPANY S.A a intrat în atenţia procurărilor DNA, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, în cadrul unui contract de lucrări vizând reconstrucția infrastructurii rutiere distruse de inundațiile din anul 2005 în județul Vrancea, finanțat de Comisia Europeană, S.C. Arcada Company S.A., prin reprezentanții săi legali, inculpații Humă Mihai și Mantu Spiru, a depus la autoritatea contractantă — Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, mai multe documente false (proces — verbal pentru verificarea calității lucrărilor, situația de lucrări la terminare, etc.) în scopul de a dovedi îndeplinirea obligațiilor asumate prin contractul de finanțare.

Cu aceste documente se atesta, în mod nereal, executarea unei lucrări de plantare a 30.000 de puieți de salcâm, ca lucrare de consolidare aferentă unui pod.

În realizarea demersului, reprezentanții S.C. Arcada Company S.A. au beneficiat și de sprijinul inculpaților Bostan Mihai și Pascu Cătălin — Mihai, care, în calitate de șef, respectiv diriginte de șantier, au falsificat, cu bună-știință, un proces — verbal de verificare a calității lucrărilor în care au consemnat că ‘lucrarea de plantare puieți s-a executat conform proiectului, respectând caietul de sarcini și normativele în vigoare’.

În realitate, lucrarea nu a fost executată. Cu toate acestea, la terminarea lucrărilor, comisia de recepție din care făceau parte inculpații Scutaru Viorel, Oglan Elena, Iacob ?tefana, Anghel Ancuța — Cornelia, Berghia Paul Marian, Vârlan Tudor, Sandu (fostă Chiper) Lucica, Marta Niculae — Alexandru, Enache Adrian, Decher Petru și Vovec Daniela, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, a propus admiterea recepției, fără obiecțiuni și fără a întocmi anexa lucrărilor neexecutate.

Procedând în această manieră, membrii comisiei au creat un folos necuvenit în patrimoniul S.C. Arcada Company S.A. Galați, constând în contravaloarea lucrărilor de plantare și întreținere puieți salcâm, în cuantum de 138.600 euro.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 138.600 de euro, virată de reprezentanții S.C. Arcada Company S.A. în contul unei unități bancare la dispoziția Direcția Națională Anticorupție, suma consemnată reprezentând indisponibilizarea contravalorii prejudiciului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galați cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.