Home Viata la tara DNA a trimis în judecată conducerea Avicola Mihăilești

DNA a trimis în judecată conducerea Avicola Mihăilești

731 views

Prejudiciul calculat de către procurori se ridică la aproximativ 40 de milioane de lei.

Procurorii Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au decis să îi trimită în judecată, în stare de libertate, pe El Khoury Elias, Ghaziri Rami și Moubarak Mahmoud Sleiman, administratori ai Avicola Mihăilești SA, pentru evaziune fiscală (două fapte) și constituirea unui grup infracțional organizat.

Potrivit Agerpres, în același dosar au fost deferiți justiției Abdul Mounim Al Zaid, Mohamed Kouli, El Madhoun Suheil Rashid Selin Ahmed, Ezer Adriana Geanina, Adrian Sărăcutu, El Khourz Charbel și Andreea Blaj, pentru complicitate la evaziune fiscală (două fapte) și constituirea unui grup infracțional organizat. De asemenea, în instanță va ajunge și societatea Avicola Mihăilești pentru evaziune fiscală (două fapte) și constituirea unui grup infracțional organizat.
De asemenea, judecătorii vor trebui să dea o sentință și pentru societățile Chicken Cam SRL, Top T Management Concept SRL, Sorimba Impex SRL, Integrated Marketing Services SRL, Axă Food SRL, Puișorii Din Grădină SRL, Selyn Accent SRL, Crescător Expert SRL, Ch. Charl Group SRL, Agrozootehnică SĂ Vedea, Transmin Distribuție SRL, care sunt acuzate de aceleași fapte precum cele trei persoane ce au fost trimise în judecată.

“În cadrul societătii, cei trei inculpați, în calitate de asociați, direct sau prin interpuși, au evidențiat în actele contabile sau în alte documente legale cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, precum și alte operațiuni fictive. De asemenea, inculpații ar fi stabilit cu rea-credință impozitele, taxele sau contribuțiile, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”, se arată în comunicat. Suma pe care trebuiau să o plătească statului român cei care sunt acum trimiși în judecată de către DNA este de 39.467.509 lei.
Anterior, precizează DNA, în cursul anului 2009, Moubarak Mahmoud Sleiman ar fi deținut împreună cu Elias El Khoury Avicola Mihăilești SRL, însă ulterior a decis să se retragă din societate, prin cesionarea părților sociale și să pornească o afacere pe cont propriu, având ca obiect de asemenea comercializarea produselor din carne.

“În vederea diminuării drastice a obligațiilor fiscale aferente afacerii, inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman ar fi înființat cu ajutorul unor persoane loiale din anturajul său peste 50 de societăți comerciale de tip fantomă, în țară și în străinătate, constituind lanțuri de tranzacționare scriptică a unor produse către beneficiar. Dată fiind amploarea acestui mecanism, lanțurile de tranzacționare ar fi fost puse la dispoziția și altor beneficiari, printre care și Avicola Mihăilești SRL, condusă de fostul asociat Elias El Khoury”, se mai menționează în comunicat.

Concret, spun procurorii, pentru a pune în funcțiune acest mecanism, Moubarak Mahmoud Sleiman ar fi apelat, printre alții, la inculpatul Abdul Mounim Al Zaid, căruia i-a trasat sarcini specifice pe linia înființării și gestionării activității societăților de tip fantomă.

“Acesta din urmă s-a ocupat de racolarea persoanelor ce urmau să dețină calitatea de asociat/administrator în aceste firme, remunerarea acestora, asigurarea prezenței lor cu ocazia controalelor efectuate de finanțe, efectuarea formalităților la ONRC, deschiderea conturilor bancare, procurarea digi-passurilor pentru tranzacții financiare la distanță, fiind de asemenea împuternicit pe conturile unora dintre aceste societăți, de unde erau dispuse plăți. Dintre societățile care au fost interpuse în lanțurile de tranzacționare de produse având ca beneficiar SC. Avicola Mihăilești S.R.L., au fost înființate în această modalitate și cu scopul diminuării obligațiilor fiscale următoarele societăți comerciale: Top T Management Concept SRL, Integrated Marketing Services SRL, Sorimba Impex SRL, Selyn Accent SRL și Transmin Distribuție SRL”, se mai notează în comunicat.

Conform DNA, în același scop, Abdul Mounim Al Zaid ar fi apelat la doi dintre apropiații săi, Kouli Mohamed și El Madhoun Suheil Rashid Ahmed, care ar fi acceptat să dobândească calitatea de asociat/administrator în cadrul a două dintre societățile comerciale tip fantomă, respectiv Integrated Marketing Services SRL și Top T Management SRL, în schimbul remunerării lunare cu sume cuprinse între 600 și 1.000 de euro pe toată durata de funcționare a societății în care participau.

După plecarea din firmă a lui Moubarak Mahmoud Sleiman, procurorii susțin că Elias El Khoury ar fi decis să se asocieze cu Ghaziri Rami, împreună luând decizia optimizării fiscale prin utilizarea circuitelor fictive puse la dispoziție de primul inculpat.

“În plus, cei doi asociați au decis constituirea unor alte societăți comerciale care să fie implicate în lanțurile de tranzacționare, având un rol de tampon între societățile fantomă ale inculpatului Moubarak Mahmoud Sleiman și beneficiarul Avicola Mihăilești. De constituirea și gestionarea activității următoarelor societăți s-au ocupat angajați din cadrul Avicola Mihăilești, respectiv inculpații: Ezer Gianina, Blaj Andrea și Sărăcuțu Adrian”, mai arată anchetatorii.
Agenția Națională de Administrare Fiscală — Direcția Generală Juridică a transmis faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 47.952.560 lei.