Dorin Cojocaru (APRIL): Bătălia pentru ciolan a dus la distrugerea filierelor în sectorul laptelui

605

Într-un moment în care crescătorii europeni  de vaci protestează la Bruxelles, cerând sprijin pentru acest sector, iar ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, se află în capitala Belgiei penru a pleda cauza celor din România, în ţară reprezentanţii procesatorilor spun că situaţia este dramatică şi că nu se pot găsi soluţii pentru dezamorsarea ei imediată.

Criza din sectorul laptelui a apărut din cauza supraproducţiei de lapte din acest an şi a embargoului rusesc, din cauza cărora cantitatea de lapte de pe piaţă a crescut simţitor. Surplusul nu a determinat, însă, o scădere a preţurilor de pe rafturi, ci doar o creştere a profitului  comercianţilor, după cum a afirmat preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru.

„Efectele embargoului rusesc sunt cele mai violente, fiindcă 30% din producţia de lapte a Europei mergea către această ţară. Supraproducţia ar trebui să determine o scădere a preţului laptelui pe raft, dar comercianţii, care cumpără ieftin produsul, profită de întreaga situaţie pentru a-şi majora profitul”, a explicat Cojocaru.

El s-a revoltat faţă de politica fermierilor din marile state europene, care protestează în aceste zile la Bruxelles, afirmând că aceştia sunt ajutaţi multmai puternic de guvernele statelor lor decât cei din ţările mici, precum România.

„Guvernele lor fac ce vor  şi îi ajută. Ei strigă mai tare, chiar dacă au şi subvenţii mai mari, şi ajutoare de stat, fiindcă au putere de decizie”, spune preşedinteleAPRIL.

După părerea sa, în România, situaţia este cu atât mai dură unde multe ferme sunt în insolvenţă şi se pregătesc să îşi declare falimentul, din cauza politicilor care mai mult i-au încurcat pe fermieri, decât să îi ajute. „Bătaia pe ciolan a condus la distrugerea filierelor din sectorul laptelui,dar acesta nu e un caz izolat. Noi suntem faliţi, ne scoatem fermele la vânzare, să le cumpere sirienii”, a mai afirmat Cojocaru.