Două familii din Mercina (Caraș-Severin), ajutate să treacă de la agricultura de subzistență la afaceri

531

 

Consiliul Județean Caraș-Severin a găzdui în14 octombrie, o întâlnire între o delegație italiană și reprezentanți ai romilor din județ, în vederea prezentării unui proiect prin care s-a încercat integrarea acestei etnii în viața locală din România.

Proiectul a fost dezvoltat în satul Mercina, comuna Vărădia, prin care două familii au fost ajutate să treacă de la agricultura de subzistență la dezvoltarea unei afaceri care să le aducă un nivel de trai sustenabil, aici, în țara lor.

‘Acum trei ani, Dieceza din Siena — Italia s-a aplecat asupra unui grup format din mai multe persoane din România, de etnie romă, și pe care a încercat să îl integreze, însă, din cauza crizei care a atins și Italia, acest lucru a fost foarte greu, pentru că oamenii și-au pierdut locurile de muncă și nu au mai putut plăti chiriile. Așa că am găsit modalități de a lucra împreună și de a dezvolta proiecte pentru ferme sustenabile, chiar la ei acasă. S-a căutat ca proiectul să aibă un impact minim asupra mediului, să fie sustenabil și, mai ales, să se realizeze în România. Iar acest model, dezvoltat la Mercina, poate să fie extins și în alte localități’, a explicat Nicola Pierce, din partea Fundației Migrantes din Italia.

În vederea dezvoltării un asemenea proiect este nevoie de o suprafață de teren de 4,5 hectare, pentru a putea crește animale și a cultiva pământul și pentru a asigura hrana proprie.

Pentru ca experimentul de la Mercina, care s-a dovedit a fi unul de succes, să poată fi multiplicat și în alte localități, va fi nevoie de identificarea unor terenuri, precum și persoanele care sunt dispuse să muncească în domeniul agro-zootehnic, fapt pentru care este nevoie și de sprijinul autorităților locale.

La finalul discuțiilor, Elena Amzoi, director în cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin a afirmat că va informa primarii în legătură cu inițiativa italiană, mai exact, a Departamentului de Gestionare a Sistemelor Agrare și Forestiere al Universității de Studii din Florența.

La întâlnirea de astăzi au mai participat Leonardo Calzoni, reprezentant Asociația Migranti, Florentina Constantin — consultant non-profit, Ion Constantin și Helena Constantin — reprezentanți ai comunității romilor, precum și Dănuț Dumitru, consilier pe probleme de romi în cadrul Ministerului Agriculturii.

‘Este nevoie ca autoritățile locale să se implice mai mult în problematica romilor și să considere comunitatea romă o resursă umană în care să se investească. Populația romă este una tânără, fără studii, dar care este pregătită pentru piața muncii, care dorește să se califice, să își găsească un loc de muncă, să își trimită copiii la școală și să nu mai fie supusă discriminării. Salutăm inițiativa Fundației Migrantes, care a ales să trateze problema la sursă, adică în România, și nu la destinație, în Italia. Totul e că aceste proiecte să fie adaptate la realitățile locale, în colaborare cu comunitățile rome’, a declarat consilierul Dănuț Dumitru.