Home Stiri DSVSA: 75.000 de porci vor fi UCISI de URGENTA din cauza PPA

DSVSA: 75.000 de porci vor fi UCISI de URGENTA din cauza PPA

93 views
DSVSA: 75.000 de porci vor fi UCISI de URGENTA din cauza PPA

Pesta porcină africană (PPA) continuă să decimeze efectivele de porci din România! Zeci de mii de animale vor fi sacrificate în următoarea perioadă, din cauza virusului. Potrivit ziare.com, în jur de 75.000 de porci vor fi sacrificați într-un abator privat din Satu Mare, iar carnea va fi procesată și congelată. Numărul mare de focare din zonă nu permite ca animalele să fie comercializate, așa că crescătorii din județ nu au de ales.

Conform prefectului județului Satu Mare, Radu Bud, activitatea a 12 ferme este grav afectată de evoluția pestei porcine africane (PPA). De aceea, prefectul a convocat o întâlnire cu fermierii din județ pentru a discuta activitatea fermelor de suine aflate în zonele restricționate și a stabili măsurile care se impun.

“Prefectul Radu Bud a convocat azi, într-o întâlnire de lucru, fermierii producători în domeniul creșterii suinelor cu reprezentantul unuia dintre cei mai importanți procesatori de carne din țară, Vasile Lucuț, pentru a găsi soluții pe termen scurt pentru valorificarea porcilor ajunși la sfârșitul ciclului de creștere și care nu pot fi valorificați urmare a apariției focarelor de pestă porcină africană – PPA.

În județul Satu Mare, activitatea a 12 ferme de creștere intensivă a porcilor este grav afectată în prezent din cauza faptului că amplasamentul acestora este cuprins în zone de restricție pe o raza de 10 km față de focarele de pestă porcină africană, însumând 75.000 de porci.

Cu toate că efectivele din ferme nu sunt afectate de pesta porcină africană, producătorii au interdicția de a-și desfășura activitatea de comerț, fiind interzisă mișcarea animalelor vii în aceste zone, conform planurilor de măsuri pentru controlul bolii pestă porcină africană instituite”, precizează sursa citată.

Astfel, efectivele de porci vor fi sacrificate în etape, în abatorul societății, aceasta fiind singura măsură agreată de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA).

Prefectul județului Satu Mare a dispus un Plan de măsuri de verificare a stării de sănătate a porcilor din toate gospodăriile din UAT-urile afectate în acest moment de PPA, implicând pe lângă personalul din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și echipaje mixte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Jandarmerie, Poliție și Poliția de Frontieră.