DSVSA BACAU A DISPUS MASURI DE PROFILAXIE NESPECIFICA PENTRU PREVENIREA PESTEI PORCINE AFRICANE

435

Direcția Sanitar-Veterinară anunță că a luat primele măsuri pentru prevenirea răspândirii pestei porcine, cea mai gravă boală la porci. 40.000 de porci au fost sacrificați la Tulcea, unde, la o fermă s-a descoperit un focar al acestei boli. Aceasta s-a confirmat și la mistreţi din Delta Dunării.

„În acest context epidemiologic cu evoluție agresivă a bolii, D.S.V.S.A. Bacău a dispus următoarele măsuri de profilaxie nespecifică: reinstruirea medicilor veterinari de liberă practică referitor la necesitatea notificării, în regim de urgență, către DSVSA Bacău, a oricăror îmbolnăviri la porcine și asigurarea unei supravegheri pasive în ceea ce privește cazurile de morbiditate și mortalitate apărute la porcii domestici și porcii mistreți,reinstruirea tuturor factorilor implicați în industria suinelor, a crescătorilor de animale din sectorul comercial sau non-comercial, a vânătorilor și pădurarilor, intensificarea controalelor. Deasemenea, am informat primăriile  despre pericolul apariției pestei porcine africane și despre implicațiile economice în ceea ce privește comerțul și exportul de porcine”, a declarat Florin Baltă, purtător de cuvânt al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bacău.

Premierul a anunțat că statul va acorda despăgubiri proprietarilor care anunță și predau animalele bolnave autorităților. Și crescătorii de porci în propria gospodărie trebuie să respecte anumite reguli de igienă pentru a evita îmbolnăvirea animalelor. Porcii trebuie crescuți în spații îngrădite, fără a intra în contact cu porci străini sau mistreți. Aceștia nu trebuie hrăniți cu resturi de la carnea de porc gătită în familie, nu trebuie duși să vecinătatea fondurilor de vânătoare sau să mănânce de la gropi de gunoi. Se recomandă să nu se cumpere produse din carne din Republica Moldova și Ucraina unde s-au semnalat alte focare de pestă și nici să nu se cumpere purcei din locuri necunoscute, fără certificat de sănătate eliberat de medicul veterinar.Orice suspiciune de boală sau mortalitate trebuie anunțată inspectorilor sanitar-veterinari.