DSVSA Covasna: Evoluţia dermatozei nodulare

492

Dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor se difuzează alarmant de rapid. Până la această dată, situația evoluției se prezintă astfel:

  • Grecia: 46 de focare;
  • Bulgaria: 117 focare, față de 99 din data de 21 mai 2016;
  • Macedonia: 21 de focare;
  • Turcia: 17 focare.

Rusia a notificat, în seara zilei de 30 mai, primul focar, la Krasnodar, în apropierea Mării Negre. Este posibil că originea bolii din această țară să fie în Turcia.

ANSVSA continuă acțiunile de informare, instruire și pregătire a serviciilor veterinare județene pentru intervenția în cazul focarelor de boală, precum și pe cele de informare a crescătorilor de bovine, privind evoluția bolii și măsurile pe care trebuie să le respecte.

*Agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din fam. Poxviridae, genul Capripoxvirus. Sunt virusuri foarte rezistente la acțiunea agenților fizici și chimici. Temperatura de 55°C le distruge în două ore, iar cea de 65°C în 30 min. Mediul intens alcalin sau intens acid le distruge. De asemenea, le distruge formolul 1%, eterul 20%, fenolul 2% și unii detergenți. Au o rezistență remarcabilă în mediul ambiant. Virusul este transmis în mod mecanic, prin vectori (țânțari, muște care ciupesc și căpușe), dar și prin contactul direct cu animalele infectate, prin leziuni ale pielii, salivă, scurgeri nazale, lapte sau material seminal, sau indirect, prin apă și furajele contaminate.

Boala se manifestă prin febră și prin apariția unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape și la nivelul mucoaselor nazală și bucală. Acești noduli pot exprima scurgeri de lichid și pot avea un centru ulcerat.

Animalele afectate pot prezenta șchiopături și edeme severe ale pielii și subcutanate și pe abdomen și picioare. Boală mai poate determina inflamații ale ugerului, leziuni ale sfârcurilor mamelei, precum și avort, infecții intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă, atât la tauri, cât și la vaci.

dr. SIKO BARABASI Sandor

director executiv DSVSA Covasna