DSVSA PRAHOVA CUMPARA 2000 DE TESTE PENTRU IDENTIFICAREA GENOMULUI VIRUSULUI PPA

312

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova își face aprovizionarea cu 2.000 de teste pentru depistarea virusului pestei porcine africane (PPA), având în vedere că în laboratorul de specialitate din cadrul direcției prahovene se efectuează verificarea tuturor porcilor domestici și a mistreților bolnavi sau morți din Prahova și din alte șase județe din țară. Astfel, DSVSA Prahova cumpără cele 2.000 de kit-uri pentru identificarea genomului virusului PPA, acest lot fiind necesar până la finalul acestui an.

Conform declarațiilor directorului executiv al DSVSA Prahova, dr. Mihai Terecoasă, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Prahova face analizele pentru supravegherea pasivă prin recoltare de probe de organe la porcul domestic, respectiv la porcii morți sau bolnavi din gospodării și ferme, dar și la porcii mistreți bolnavi, găsiți morți sau accidentați. Aceleași teste se efectuează și la mistreții vânați, la aceștia din urmă recoltându-se probe de organe și probe pentru examenul serologic. Supravegherea pasivă se efectuează în laboratorul de la Ploiești pentru județele Prahova, Dâmbovița, Brașov, Covasna, Harghita, Buzău, Argeș și, tocmai de aceea, este nevoie de cele 2.000 de kit-uri pentru realizarea analizelor.

Până acum, în Prahova au fost identificate două transporturi cu purcei necrotaliați proveniți din Covasna, toate animalele confiscate fiind ucise și îngropate, nu înainte însă de a se preleva probe pentru efectuarea analizelor, rezultatele acestora fiind negative la PPA.