Dumitru Grigorean: ”Ce face Ministerul Agriculturii pentru crescătorii de bovine?”

3

Problema atacurilor din ce în ce mai dese ale urșilor este una care îi doare pe fermierii români, și la propriu, și la figurat. În mai multe zone ale țării, aceștia își țin în continuare animalele în grajduri de frica animalelor sălbatice, iar pășunile sunt pustii. În ciuda încercărilor venite din partea Ministerului Mediului, o rezolvare a situației nu pare a fi aproape, iar crescătorii de animale se mai întreabă un lucru: unde este Ministerul Agriculturii în toată această ecuație?

Subiectul a fost discutat în emisiunea ”Agricultura la Raport”, unde președintele Asociaţei Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR), Dumitru Grigorean, a descris situația dramatică din zona sa.

”În comuna suceveană Pojorâta, în ultimele două luni, în fiecare noapte și mai nou și ziua, își face prezența ursul. Oamenii și-au luat măsuri de pază – vorbim de animale ținute în grajd, deși ar fi trebuit să fie pe pășune, vorbim de zeci sau chiar sute de hectare de pășune abandonate, pentru că oamenii nu-și mai pot desfășura activitatea. (…) Întrebarea noastră care poate părea retorică, dar nu este, este de ce între viața omului și cea a ursului, noi trebuie să alegem ursul? Atacurile au fost foarte multe și în foarte multe zone ale țării. Au apărut urși în zone în care n-au fost niciodată. Constatăm că situația este de o gravitate extremă, pentru că ursul a început să intre în restaurante, în magazine, în orașe, nu doar în comune sau sate izolate sau numai în zona de munte. Lucrurile sunt total scăpate de sub control”, a subliniat Dumitru Grigorean.

Având în vedere gravitatea situației, crescătorii de bovine se întreabă unde este susținerea din partea Ministerului Agriculturii în privința acestei probleme. Potrivit lui Dumitru Grigorean, instituția nu a transmis niciun fel de semnal până acum, deși atacurile urșilor au devenit un subiect ”fierbinte” în ultimele săptămâni.

”Nu este un reproș faptul că Ministerul Mediului ține cu urșii, pentru că este în fișa postului acest lucru. Noi nu înțelegem unde este Ministerul Agriculturii în această poveste, sau nu înțelegem de ce din partea Ministerului Agriculturii nu am primit absolut niciun fel de semnal, niciun mesaj de susținere. Cred că aici este cea mai mare întrebare a noastră. Ce face Ministerul Agriculturii pentru crescătorii de bovine, nu numai în această situație, ci la modul general?”, a mai spus președintele ACBCR