E-Acumulatori a intrat pe piața instalărilor de panouri fotovoltaice la blocurile de locuințe, evaluată la peste 800 milioane euro

7

E-Acumulatori a instalat panouri fotovoltaice pe blocuri de locuințe, în București, în sectorul 1 – în sistem privat, prin investiția proprietarului și în cartierul Militari – prin sponsorizarea proiectului realizat de Asociația Între Vecini, organizație care își propune să sprijine comunitățile de proprietari să devină prosumatori. Investiția, în valoare de aproximativ 5.000 de euro, a constat în instalarea unui sistem de 15 panouri fotovoltaice, cu o putere totală de 6 kWh, pe un bloc P+4E, cu 16 apartamente.

„În prezent, există un interes incipient pentru instalarea sistemelor fotovoltaice la bloc. E-Acumulatori, instalator atestat ANRE, susține inițiativele locale publice și private care și-au propus dezvoltarea urbană verde și la bloc. Comunitățile de proprietari trebuie încurajate pentru a produce și a consuma energie verde. De aceea, pentru implementarea sustenabilității și la bloc este indicat ca aceste comunități energetice locative să fie susținute și ajutate prin diverse programe de subvenționare atât de autoritățile locale publice, cât și de către Administrația Fondului pentru Mediu”, a declarat Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro.

În cadrul acestui proiect, E-Acumulatori a donat, instalat și susținut procedura de dobândire a statutului de prosumator al asociației de proprietari. De la instalare, sistemul montat la blocul din cartierul Militari a produs 2 MWh, care a acoperit integral consumul de 0,2 MWh al clădirii folosit pentru iluminatul spațiilor comune, sistemele de control de acces și aerul condiționat de pe scară, iar restul energiei produse s-a livrat în rețea. Ulterior, banii primiți de la furnizorul de energie vor fi folosiți pentru plățile unor facturi, dar și pentru investiții.

O piață cu potențial de peste 800 milioane euro

Conform analizei realizate de E-Acumulatori.ro, piața instalărilor de panouri fotovoltaice pe blocurile de locuințe are un potențial de peste 800 de milioane de euro. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în România există, în prezent, circa 88.000 de blocuri, iar valoarea medie a unui proiect de instalare este de aproximativ 10.000 de euro.

„Este o piață cu un potențial enorm și care poate contribui semnificativ la obiectivele de eficientizare energetică ale României, dar și la reducerea cheltuielilor proprietarilor de locuințe la bloc. Considerăm necesară, astfel, includerea asociațiilor de proprietari în viitoarele programe AFM de tip Casa Verde. De asemenea, autoritățile locale publice ar putea să includă instalarea de panouri fotovoltaice în proiectele de reabilitare termică, alături de montarea de pompe de căldură pentru încălzirea apei calde, care pot fi montate în spațiul tehnic sau la subsolurile clădirilor”, a precizat Dan Tudose. 

În cazul unui bloc P+4E, este necesară o suprafață de minimum 40 mp, pentru instalarea unui număr de 15 panouri fotovoltaice, cu o putere de cel puțin 6 KWh, valoarea investiției ajungând la circa 8.000 de euro (inclusiv TVA).

La un bloc de 10 etaje (P+10E), pentru o putere de cel puțin 15 KWh, se instalează 40 de panouri fotovoltaice pe o suprafață de minimum 100 mp, valoarea investiției ajungând la circa 14.000 de euro. În ambele cazuri, investiția se amortizează în aproximativ 5 ani.

Opțional, pot fi incluse și baterii de stocare. Pentru P+4E este necesară o baterie de minimum de 5 KWh, care costă 4.000 de euro, iar pentru P+10E este nevoie de una de cel puțin 10 KWh, al cărei preț ajunge la 6.000 de euro.

Peste 10 proiecte noi, în pregătire

E-acumulatori.ro, în parteneriat cu Asociația Între Vecini, au reușit să strângă fonduri pentru încă 10 proiecte (5 în București și 5 în țară), comunitățile urmând a fi selectate în urma unei competiții.

„Apreciem foarte mult această inițiativă și sperăm să fim parte și din următoarele evenimente și instalări. Împreună și cu alte asociații, inclusiv Greenpeace, vom insista ca legislația din domeniul energiei să fie actualizată cu normele europene referitoare la comunitățile energetice, astfel încât energia produsă la comun pe acoperișul blocurilor să poată fi consumată și individual, de fiecare locatar, prin contorizare inteligentă. Totodată, asociațiile de proprietari pot re-factura energia către locatari, de exemplu, cei care dețin mașini electrice le pot încărca de la soare și pot achita către asociație costul mic al energiei, scăzând producția proprie cuvenită”, a mai subliniat Dan Tudose.