În contextul inflației din ce în ce mai mari, toate calculele indică faptul că bugetul pentru agricultură la nivel european s-a redus cu peste o cincime față de exercițiul financiar precedent, 2014-2020. Potrivit estimărilor specialiștilor, până în 2027, diferența privind banii pentru agricultură va crește până la 30%, a declarat europarlamentarul Carmen Avram, pentru AGRO TV.
Îngrijorările cu privire la sectorul agricol sunt din ce în ce mai mari, spune eurodeputata social-democrată, astfel că o dezbatere în acest sens va avea loc în primele zile ale anului 2023, în Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European.
”Cea mai importantă veste care ne interesează pe noi, ca țară, și sectorul agricol din România, este faptul că există acest studiu care arată că, din cauza inflației, bugetul pentru Politica Agricolă Comună scade cu peste 20%. Există niște estimări care arată că până la sfârșitul acestui buget multianual, această scădere va ajunge până la 30%.
E o veste care știu că îngrijorează foarte tare, ne îngrijorează și pe noi, în Parlamentul European, în Comisia pentru Agricultură. Din păcate, deși era evident că asta se va întâmpla, acest subiect nu a fost discutat serios în parlamentul European. A început să se întâmple acest lucru și, din fericire, în prima ședință a Comisiei de Agricultură din 2023, va veni Comisarul pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, care ne va da niște date suplimentare pe acest subiect și va fi o dezbatere pe această temă, care trebuie să aibă loc, pentru că altfel ignorăm sectorul și greutățile lui într-un moment care aduce transformări substanțiale Europei”, a precizat Carmen Avram pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Un alt subiect ”fierbinte” la Bruxelles este legat de reducerea pesticidelor. Europarlamentarii nu sunt de acord nici cu varianta mai ”blândă”, în care România ar trebui să reducă utilizarea substanțelor pentru protecția plantelor cu 35%, astfel că au cerut un studiu de impact în acest sens.
”Al doilea punct foarte important pentru sectorul nostru este acest viitor regulament pentru folosirea sustenabilă a substanțelor în agricultură. A fost un scandal foarte mare, fiindcă a existat o variantă în care se vorbea despre reducerea cu 50% peste tot. În final s-a ajuns la o variantă în care România să reducă cu 35%, dar oricum nu era bine pentru noi. Se cere cu insistență de la nivelul Parlamentului European un studiu de impact, care să ne arate ce înseamnă această reducere a pesticidelor în agricultură, să vedem cum afectează producția, prețurile, sectorul nostru. În final, a venit comisarul Kyriakides și a spus că va prezenta foarte curând un studiu de impact”, a mai subliniat Carmen Avram.