E OFICIAL! De la 1 martie 2021 va exista o majorare a taxei de export la grâu. Fermierii români confirmă că prețurile sunt influențate de politicile Rusiei

4
E OFICIAL! De la 1 martie 2021 va exista o majorare a taxei de export la grâu. Fermierii români confirmă că prețurile sunt influențate de politicile Rusiei

În mod formal, o majorare a taxei de export la grâu, până la o valoare de 50 de euro pe tona metrică, va fi impusă începând cu data de 1 martie 2021, cu aprobarea Executivului de la Moscova.

Totodată, o taxă la comerțul peste graniță cu porumb va fi impusă de Rusia începând cu data de 15 martie a anului curent, conform unei informări oficiale a Guvernului de la Moscova, citată de AgriCensus.

Orice transport de grâu, parte a cotei de export de 17,5 milioane tone metrice, va fi taxat cu 25 de euro pe tona metrică în perioada 15-28 februarie 2021 pentru ca, ulterior, în perioada 1 martie – 30 iunie a.c., această taxă să se dubleze.

În cazul porumbului și orzului, taxa de export este zero în intervalul 15 februarie – 14 martie. Apoi, aceasta va fi de 25 de euro pe tona metrică pentru porumb, respectiv 10 euro pe tonă pentru orz, în perioada 1 martie – 30 iunie 2021.

Toate transporturile de cereale care vor fi cuantificate peste cota de export de 17,5 milioane tone ar urma să fie taxate cu 50% din valoarea de vamă, dar nu mai puțin de 100 de euro pe tona metrică.

Guvernul de la Moscova a propus majorarea taxelor la comerțul peste graniță cu cele mai importante tipuri de cereale la mijlocul lunii ianuarie într-un efort major de a ține în frâu inflația prețurilor la alimente.

„Sperăm ca, în viitorul apropiat, situația prețurilor să se stabilizeze, astfel încât să fim capabili să trecem la un mecanism permanent de taxe de export”, a precizat Maxim Reshetnikov, ministrul Dezvoltării Economice al Federației Ruse, după ce guvernatorul a aprobat această majorare de taxe.

„Preţurile sunt influenţate de politicile Rusiei în acest moment”

Într-o declarație făcută în cadrul videoconferinţei ZF BT Agropower, Ionuț Lungoci, director executiv al Cooperativei Dobrogea Sud, preciza că prețurile la grâu sunt influențate de politicile Rusiei în acest moment.

„Anul acesta nu am făcut contracte forward încă, pentru că nu suntem la un nivel mulțumitor față de prețul cerealelor pentru recolta din 2020. Prețurile sunt influențate de politicile Rusiei în acest moment, Ionuț Lungoci”, director executiv Cooperativa Dobrogea Sud.

Potrivit sfaturilor date producătorilor agricoli români de către analiștii Clubului Fermierilor, aceștia recomandă „foarte multă prudență” în programarea vânzărilor. Ei spun că orice crește brusc, s-ar putea ca într-un interval de timp definit între trei-patru săptămâni, mai precis momentele de ieșire din iarnă în emisfera nordică, să scadă la fel de brusc, cu 5-8 euro pe tona de grâu.

„Menținem recomandarea ca fermierii să nu contracteze mai mult de o tonă la hectar în această perioadă, date fiind incertitudinile cauzate de iarnă și cele circa 40 de zile care ne despart de primăvară, precum și a potențialului pericol de îngheț târziu care se poate manifesta”, precauția lor fiind similară cu temerile exprimate și concretizate în Rusia.

Nu în ultimul rând, analiștii CFR susțin că acțiunile Rusiei conduc tot mai pregnant la concluzia că taxa de export impusă nu va deveni zero la 1 iulie 2021, deci va fi menținută și pentru recolta nouă.

Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu. Cotaţiile mondiale la grâu au crescut imediat după ce propunerea de majorare a taxelor la export a fost anunţată pentru prima dată de oficialii ruşi la începutul lunii ianuarie, pe fondul aşteptărilor că această majorare ar putea să îi determine pe cumpărători să se reorienteze spre grâul din alte ţări.

Sursă foto: Pixabay (caracter ilustrativ)