Ediția XXI VINARIUM va avea loc între 23-26 mai 2024, cu noi categorii de vinuri și țări participante

15

VINARIUM International Wine Contest se află la ediția XXI, iar anul acesta va avea loc între 23-26 mai. Scopul evenimentului nu este doar acela de a juriza și de a premia vinurile câștigătoare, dar și de a oferi posibilitatea persoanelor implicate în acest sector să schimbe idei și să împărtășească experiențe. Mai mult de atât, acest concurs dedicat vinurilor prezintă și cele mai de actualitate trenduri din această industrie, împreună cu adunarea la un loc a tuturor celor care își dedică activitatea cercetării și promovării vinurilor din toată lumea, inclusiv cele românești.

,,Anul trecut au venit vinuri din India, încep să vină vinuri din China și alte țări exotice. Acum o să avem, anul acesta, și din Albania și Kosovo.  Fiecare își încearcă puterile, așa cum a spus Cezar, și câteodată marii achizitori fac economie de mijloace, vâzând prin prisma unui mecanism din acesta obiectiv și externalizat, în care costurile sunt cele mai mici. Oricât de multe probe ai trimite, nu costă cât salariul unui specialist la tine, cu mașină, telefon, birou, consumabile, lună de lună, cu concediu medical și așa mai departe. Pe de altă parte, producătorii testează diferite piețe. România, știți foarte bine, că este o piață. Am putea crede că este un punct de vulnerabilitate aici pentru noi, cum aducem noi vinuri din străinătate. Nu, tocmai în acest mix noi ne validăm, într-o competiție directă, puternică, cu marii jucători ‘’, a explicat Cătălin Pătraru, fondator VINARIUM, în cadrul conferinței de presă.

Vinurile românești prezintă toate calitățile pentru a se bucura de succes atât în piața internă, dar și în cea externă. În acest sens, este important orice prilej de a le analiza și promova calitatea, iar participarea la competiții de profil este esențială pentru a le face cunoscute la nivel internațional.

,,E foarte important să știm și să analizăm ce se întâmplă în străinătate, în marile piețe. Până nu ne raportăm corect la marile piețe nu o să știm ce avem de făcut, nu o să știm ce fac alții, nu o să avem succes’’, a precizat Cezar Ioan, fondator vinul.ro. 

Comisia de jurizare a VINARIUM International Wine Contest este formată din experți internaționali, veniți atât din țări consacrate în domeniul vinurilor, dar și din țări care încep să devină piețe importante, aflate într-o continuă dezvoltare.

,,În fiecare an, cei care trimit vinuri trebuie să se aștepte la o putere de analiză din ce în ce mai puternică, acuitate din ce în ce mai mare, segmentare mai fină. Anul acesta, cum spuneam, am introdus și categorii speciale pentru vinurile bio, pentru vinurile orange sau ambrate, pentru vinurile la qvevri, la vasele de lut, pentru vinurile fără alcool. Încercăm să facem asta ca să nu dezavantajăm categoriile mai mici, nișele, să nu le punem într-o lumină proastă. Cu alte cuvinte, cei care își trimit vinurile la VINARIUM trebuie să știe că există foarte multă grijă cu care se lucrează, este aproape o delicatețe părintească cu care manevrăm vinurile, le punem într-un mediu cultural diferit. Un panel de jurați este din trei străini, din zone diferite,orizonturi culturale diferite, și doi români care într-un fel garantează că nu există, haideți să spunem, coalizări împotriva vreunui vin, deși lucrul acesta este matematic imposibil’’, a declarat Cătălin Pătraru pentru AGRO TV.

Evenimentul este organizat de către ASER Consulting & Management, în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), sub patronajul OIV (Organizației Internaționale a Viei și Vinului) și VINOFED (Federația Internațională a Marilor Concursuri de Vinuri). În rândul partenerilor, în 2020 s-a alăturat și Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Vin (FIJEV).