Efectele CRIZEI asupra comertului cu produse agroalimentare. Cat importam si cat exportam

38
Efectele CRIZEI asupra comertului cu produse agroalimentare. Cat importam si cat exportam

Efectele pandemiei de coronavirus și-au făcut simțită prezența și în sectorul agroalimentar. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare a fost de 807,3 milioane de euro în primele cinci luni ale acestui an. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, deficitul este în scădere cu 13,2%. Autoritățile transmit că anul trecut, în primele cinci luni, deficitul României a fost de 930,6 milioane de euro în sectorul agroalimentar.

În ceea ce privește comerțul cu Uniunea Europeană, România a înregistrat un sold negativ de 1,51 miliarde de euro, un plus de 11,5% față de anul trecut. Pe de altă parte, în relația cu țările extracomunitare, țara noastră a înregistrat un excedent de 703,6 milioane de euro, mai mult cu peste 65% față de perioada similară din 2019.

Potrivit datelor oficiale, atât importurile cât și exporturile au crescut în perioada ianuarie-mai 2020. Dacă importurile au crescut cu 5,7%, ajungând la un total de 3,735 miliarde de euro, exporturile s-au majorat cu 12,4%, atingând valoarea de 2,928 miliarde de euro.

Scăderea deficitului balanței comerciale a fost posibilă în principal datorită exporturilor majorate la porumb (+135,4 milioane de euro), grâu (+74,6 milioane de euro) și orz (47,9 milioane de euro), precum şi livrărilor sporite în interiorul Uniunii Europene de rezerve de tutun (+146,2 milioane de euro) şi ţigări (+38,9 milioane de euro), se arată în datele furnizate de MADR. Totodată, exporturile s-au majorat și la produse precum brânzeturile, cârnații, salamurile și produsele similare, preparatele alimentare și sosurile și condimentele.

De partea cealaltă, s-au înregistrat diminuări semnificative la exporturile de semințe de floarea-soarelui, ulei de floarea-soarelui, animale vii din speciile bovine, ovine și caprine. Alte produse care s-au exportat mai puțin decât în 2019 sunt boabele de soia, apele care conţin zahăr sau alţi îndulcitori, carnea de pasăre, preparate și conserve din carne, păsări vii, lapte şi smântână, miere naturală, ciocolată, turte din extracţia uleiurilor vegetale şi produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi.

Puteți consulta datele complete ale balanței comerciale cu produse agroalimentare pe Agerpres.