Efectivele de animale din judeţul Sălaj înregistrează o tendinţă de scădere în ultimii ani, potrivit datelor oferite de oficialii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), care pun fenomenul pe seama îmbătrânirii populaţiei şi a creşterii preţurilor la furaje, informează AGERPRES.
Astfel, efectivele de ovine din județ numără în prezent de 285.220 de capete, comparativ cu 290.108 de capete în 2012, în timp ce numărul de caprine a scăzut de la 14.387 de capete, în urmă cu patru ani, la 12.776, în prezent.
Potrivit datelor DSVSA Sălaj, și efectivele de porci din județ au scăzut până la 36.819 de capete, comparativ cu 47.3555 de capete, în 2021.
Singura creştere se înregistrează la bovine/bubaline, respectiv 33.720 de capete în acest an, faţă de 30.951 de capete în 2012.
Reprezentanții DSVSA Sălaj mai spun că, în perioada amintită, în județ a scăzut, fără excepţie, şi numărul exploataţiilor agricole pentru speciile de animale menţionate.
„În opinia noastră, scăderea numărului de exploataţii cu animale şi implicit ale efectivelor de animale se datorează următoarelor cauze: îmbătrânirea populaţiei din zona rurală, exodului tinerilor către zona urbană sau emigrarea lor în alte state, ceea ce a dus la un deficit major de forţă de muncă, precum şi dezinteresul populaţiei tinere faţă de creşterea animalelor, dezinteres care rezultă şi din slaba orientare a acestora către unităţile de învăţământ de profil (licee agricole); creşterea preţurilor la îngrăşăminte, erbicide, pesticide, combustibili şi implicit la furaje, preţuri care nu se regăsesc în mod echitabil în produsele animaliere furnizate de producătorul primar”, explică situația directorul DSVSA Sălaj, Mircea Martin.