Embargoul pentru cereale: Ucraina a depus plângere la OMC împotriva a trei state/„Nu ne impresionează!”

1

Conflictul din Ucraina pare că se mută pe granița de vest! Nu cu arme și soldați, ci cu avocați și declarații. Trei ţări UE – Polonia, Slovacia şi Ungaria – au anunțat că mențin unilateral embargoul pentru cerealele ucrainene, iar Kievul le-a amenințat cu plângeri la OMC. „Nu ne impresionează!”, a fost replica dată Ucrainei.

Kievul a anunţat luni că a depus o plângere la Organiazația Mondială a Cpmerțului (OMC) împotriva a Poloniei, Slovaciei şi Ungariiei, care au prelungit embargoul pentru cerealele din Ucraina, în pofida ridicării restricţiilor decisă de Bruxelles, relatează Reuters şi AFP, citate de AGERPRES.

„Este crucial pentru noi să stabilim că statele membre nu pot interzice individual importul de mărfuri ucrainene. De aceea depunem o plângere împotriva lor”, a explicat ministrul ucrainean al economiei, Iulia Svyrydenko, într-un comunicat.

„Sperăm că aceste ţări îşi vor ridica restricţiile şi că nu va fi nevoie să mergem în instanţă mult timp pentru a ne rezolva litigiul”, se mai arată în comunicatul transmis de reprezentantul executivului ucrainean.

„Nu ne impresionează”, a fost replica dură dată de purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller, care a declarat luni că Varşovia îşi va menţine embargoul pentru cerealele ucrainene, în pofida încetării restricţiilor anunţate vineri de Bruxelles, relatează AFP, citată de AGERPRES.

„Ne menţinem poziţia, credem că este corectă, este şi rezultatul unei analize economice şi al prevederilor dreptului comunitar şi international”, a declarat Piotr Müller pentru televiziunea Polsat News.

Comisia europeană a decis vineri ridicarea interdicțiilor privind importurile de cereale din Ucraina introduse de cinci state membre UE – Polonia, România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia – însă Autorităţile de la Varşovia, Bratislava şi Budapesta au anunţat vineri că vor păstra propriile lor restricţii, susţinând că acţionează în interesele economiilor lor şi că deciziilor lor sunt destinate să le protejeze propriii fermieri de afluxul de produse ucrainene.

Pe de altă parte, Bulgaria a acceptat să ridice embargoul pentru cereale în numele „solidarităţii cu Ucraina”, preferând să intre în conflict cu propriii fermieri, care au și blocat, luni, în semn de protest, peste 40 de drumuri importante şi puncte de trecere a frontierei.

La rândul său, România a „regretat” decizia luată de Bruxelles, dar s-a abţinut de la orice măsură unilaterală.

Ministrul agriculturii, Florin Barbu a anunțat luni seară, după o întâlnire cu asociațiile de fermieri, că Ministerul Agriculturii şi ANSVSA vor trece în următoarele 30 de zile la acordarea de licențe pentru importuri de cereale din Ucraina, de care vor beneficia strict procesatorii români ori fermierii din sectorul zootehnic.

„În momentul de faţă, în România nu a intrat şi nu va intra un bob de grâu din Ucraina. Mai mult de atât, până la ora 24:00, aşteptăm planul transmis de Ucraina. Au transmis un plan provizoriu la care MADR şi Guvernul României au adus argumente pentru a încerca să licenţiem împreună societăţile comerciale, care vor încerca să facă o relaţie comercială între România şi Ucraina. Vreau să-i asigur pe toţi fermierii români, să stea calmi, pentru că nu va intra pe o perioadă de 30 de zile niciun bob de cereale din Ucraina”, a declarant ministrul agriculturii, Florin Barbu.