Emil Dumitru atrage atentia asupra gaurilor de milioane de euro produse de taierile ilegale de padure

587

Ovidiu Ghinea a discutat miercuri seara, in cadrul emisiunii Agricultura la Raport, de la Agro TV, despre defrisarile ilegale de padure, dar si despre vanzarea de terenuri catre cetateni straini. 

Valeriu Tabara, fost ministru al Agriculturii, Emil Dumitru, presedintele Pro Agro, si Catalin Tobescu, vicepresedintele Nostra Silva, s-au aflat in studioul Agro TV si au intors pe toate fetele problemele din silvicultura.

TAIERI ILEGALE

Valeriu Tabara: “Exista un mare haos in domeniul silvic. S-a trecut tot in zona politicului. Nu este normal ce se intampla. Trebuie sa gasim solutii. Sanctiunile trebuie corelate cu anumiti factori. Este important ca institutiile silvice sa functioneze corect. Problema o reprezinta modul in care se aplica legea. La Chiajna s-au taiat trei sferturi dintr-o padure de salcami. Lemnul a fost furat. Se vede lucrul acesta din modul in care au fost taiat arborii. Sunt curios daca cineva a luat vreo masura. O alte chestiune ce trebuie cercetata se petrece pe drumul dintre Bistrita si Vatra Dornei. Acolo circula zeci de camioane pline cu lemne, dar numai noaptea”.

Emil Dumitru: “Exploatarea padurii este o activitate economica, asa ca n-au ce cauta padurile la Ministrul Mediului. Romania are o problema legata de defrisari si exploatare. Trebuie sa aplicam legislatia si sa dam cateva exemple. Pe piata sunt multe elemente perturbatoare”.

Catalin Tobescu: “Retrocedarea padurilor a fost un esec. In ultimii 2-3 situatia s-a schimbat. Acum sunt necesare sapte avize pentru un transport de lemne. Nu spun ca nu mai exista taieri ilegale, ci doar ca nu mai este debandada de la inceputul anilor 90. Taierile ilegale s-au redus. Trebuie sa schimbam legile, astfel incat sa fie sanctionati doar cei care incalca prevederile silvice”.

EFECTELE TAIERILOR MASIVE DE PADURE

Emil Dumitru: “Un proprietar nu trebuie lasat sa faca ce vrea cu padurea. S-au taiat paduri, s-au chelit multi, au venit ploi, s-au produs aluviuni, iar statul roman a platit pentru pagubele produse sume de mii de ori mai mari decat cele pe care le-ar fi cheltuit daca se intervenea la timp”.

VANZAREA DE TERENURI AGRICOLE CETATENILOR STRAINI

Emil Dumitru: “E nevoie de o schimbare, de o limitare a suprafetelor pe care le poate detine o persoana care vine de peste hotare. Ce se intampla acum nu este altceva decat o afacere imobiliara. Se dau bani pentru instalarea tinerilor fermieri, dar ei n-au unde sa se instaleze pentru ca nu mai au de unde lua pamant”.

Valeriu Tabara: “Cineva trebuie sa intervina repede. Daca ne dorim ca satele romanesti sa nu moara, atunci nu se mai poate merge in directia asta. Tinerii de la tara nu mai au nici un viitor si sunt nevoiti sa fuga din Romania pentru ca nu isi gasesc de lucru aici”.